Eski Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu, Türkiye’nin yeni anayasayı paydaşlık temelli yapmak zorunda olduğunu söyledi. Soylu, Türkiye’nin bunu başarabilme şansına sahip olduğunu kaydetti.
Manisa İnsan Hakları ve Demokrasi Platformu tarafından, Belediye Kültür Sitesi Lale Salonu’nda ‘Demokrasi Platformunda Yeni Anayasa’ konulu panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Ökmen’in yaptığı panele konuşmacı olarak Eski Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu ve CBÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Çelik katıldı.
Türkiye’nin yeni anayasayı yapabileceğini belirten Soylu, “Eğer siz Allah’ın insanları yarattığında vermiş olduğu bir lütuf olan dili, ondan esirgerseniz, onun zenginliğini ortadan kaldırmış olursunuz. 1925’ten sonra Türkiye’de Kürtler, dindarlar, Aleviler, gayri müslimler ve köylüler ötekileştirilmiştir. Şimdi zaman geçtikçe hep beraber kardeş olmaya çalışıyoruz. İşte bu yeni anayasa bu dediğim sorunlar ötesinde kardeşlik hakkı verecekse biz bir kardeşlik ve paydaşlık hukuku kurabiliriz. Eğer bize bir paydaşlık hakkı vermezse, biz paydaşlık hukuku kuramayız. Biz burada paydaşlık hukuku kuramazsak, biz kendi kimliğimizi, Türk kimliğimizi karşı taraftaki paydaşımıza dayatmaya çalışırsak biz bugün, dün bize fitne yuvası olarak tanıtılan, ama bugün ticaret ortağı olarak tanıtılan Erbil’de karşımıza çıktığı gibi bir mesele ile karşı karşıya kalırız. Niçin, çünkü orada biz varız, orada bizim insanlarımız var. Orada bu coğrafyada yaşayan insanların kokusu var” dedi.
Bu yüzden Türkiye’nin yeni anayasayı, 21. yüzyılın anayasasını paydaşlık temelli yapmak zorunda olduğunu vurgulayan Soylu, “Burada bize geçmişimizi, kendi dostlarımızı, kendi insanlarımızı hep yanlış ve kötü tanıttılar. Eğer bunlarla düşünüp bunlarla bir sonuca varacaksak ve bunlarla bir değerlendirme yapacaksak üzerimize düşen görevler bulunuyor. Bir adanmışlığa ihtiyacımız var. Siyasetçi belki bunu yapamayabilir. Belki kendi kodlarından ayrılamayabilir. Ya bu sorunları çözeriz ya da vesayet sisteminin başka türlü alternatifleriyle Türkiye yüz yüze kalır. Ya da Türkiye insan kaynaklarını hareketi geçirir veya Türkiye ucuz bir emek, ucuz bir iş gücü olur. Onun için önümüzdeki süreç hepimiz için vazgeçilmez bir fırsattır. Bugün yapılan anayasa çalışmaları hem kamuoyu açısından önemli. Kamuoyunun anayasayla bütünleşmesi açısından önemsemek ve desteklemek gerekiyor” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz