Soysal: Çiftçilerimiz, Su Kuyularına Su Sayacı Takmaktan Kurtulacak

AK Parti Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal, çiftçilerin zirai amaçla kullandıkları su kuyularında sayaç takma mecburiyetinden...

AK Parti Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal, çiftçilerin zirai amaçla kullandıkları su kuyularında sayaç takma mecburiyetinden kurtulacaklarını söyledi.

Milletvekili Soysal, Yozgat’ta olduğu gibi diğer illerde de zirai amaçlı olarak yeraltı sularını kullanan çiftçilerin yaşadığı ölçüm sistemleri sayaç kurma zorunluluğu getirilmesi sorununu çözmek için kanun teklifi hazırlayarak TBMM Başkanlığına sundu.

Tarım, Orman ve Köy işleri Komisyonunda görüşülen ve kabul edilen kanun teklifi, Genel Kurul'da da kabul edilirse hangi bölgelerde ölçüm sistemleri kurulması gerektiğine Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün (DSİ) teklifi ile Bakanlar Kurulu karar verecek.

Reklam
Reklam

DSİ bu teklifi yaparken bölgenin yeraltı su potansiyelini, açılan su kuyu sayısını, çiftçi sayısını, çekilen su miktarını, su ihtiyacını ve diğer teknik hususları göz önünde bulunduracak. Milletvekili Soysal, yaptığı açıklamada uygulamanın çiftçiler açısından faydalı olacağını söyledi. Soysal, "Kanunun çıkarılmasının nedeni kaçak kuyuları önlemek ve bunları kanuni zemine çekmek iken gelinen noktada kaçaklar önlenmediği gibi belgeli kuyular da kaçak konumuna düşme tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Bu da yer altı suları üzerindeki idare denetiminin tamamen ortadan kalkmasına sebep olacaktır. Kanun ölçüm sistemi takılması gereken kuyuların kapsamı daraltılarak genel bilançoyu ve yeraltı rezervini etkilemeyen küçük miktarlardaki yeraltı suyu çekimleri için çiftçilere ek bir maliyet getirmesi engellenmektedir. Bu kapsamda yeraltı sularını kullanarak zirai amaçlı sulama yapan çiftçilerin mevcut kullanma belgesi olan kuyularına su sayacı takma maliyetinden kurtulması sağlanacaktır." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: