"Söz konusu vatansa gerisi teferruattır"

KONYA (İHA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, şu anki döviz kurunun ve faiz rakamlarının sanayicinin canını yaktığını belirterek, Türk sanayicisine yurt dışındaki rakipleriyle aynı ortamın sağlanması durumunda Türk ekonomisinin dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına kolaylıkla girebileceğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, Konya Sanayi Odası'nın (KSO) İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından seçilen Türkiye'nin ilk ve ikinci 500 büyük sanayi şirketi arasına giren Konyalı şirketler için düzenlediği ödül törenine katılmak üzere Konya'ya geldi. Tören öncesi bir konuşma yapan Rifat Hisarcıklıoğlu, kendisine basın mensuplarının hep aynı soruyu sorduğunu belirterek, "Buradan söylüyorum. Söz konusu vatansa gerisi teferruattır. Bu vatanın bölünmezliği için her şeyimizi feda ederiz" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin bölgesinin en güçlü ekonomisine sahip ülke olduğunu da dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Türkiye bu coğrafya içinde en güçlü sanayiye sahip ülkedir. Afrika'dan Ortadoğu'ya kadar uzanan bu bölgede 1 milyar insan var ama bu bölgedeki sanayi ürünlerinin ihracatının yüzde 65'ini Türkiye yapıyor. Türkiye çok önemli bir potansiyele sahip. Ortadoğu'daki ülkeler gibi petrol ve doğalgaz madenlerimiz yok. Ancak bu açığı kapatan girişimci orta sınıf sanayicimiz var" dedi.

Türkiye'de ihracatın yüzde 90'ını sanayi ürünlerinin oluşturduğunu dile getiren Rifat Hisarcıklıoğlu, "Bu yıl ihracatımız 100 milyar doları buldu. Bu ihracatın yüzde 65'ini de dünyanın en zor ihracat pazarları olan Avrupa Birliği ülkelerine ve Amerika'ya yapıyoruz. Artık dünyanın en büyük 17 ekonomisi içindeyiz. Biz önümüzdeki engellerin kaldırılmasını ve diğer rakiplerimizle aynı ortamda rekabet etmek istiyoruz. Ancak şuan kur ve faizden tüm sanayiciler ve ihracatçılar olarak canımız yanıyor. Bu bir
sonuçtur. Biz bunun sebeplerini araştırarak sonuca ulaşmalıyız. Siz devlet olarak ne kadar harcama yaparsanız faiz o kadar çıkar. Şu an son 5 yılın en yüksek açığını verdik. Bu da ya faiz baskısının artmasına ya da vergi artırımı olarak bize yansıyor. Biz bu halimizle bile 100 milyar ihracat yapabiliyorsak ve 17 büyük ekonomi arasına girebiliyorsak, diğer ülkelerdeki rakiplerimizle aynı ortamda üretim yapsak emin olun kısa sürede ilk 10 büyük ekonomi içine çok kolay girebiliriz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Konuşmaların ardından ilk ve ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu içinde yer alan Konyalı firma sahiplerine Rifat Hisarcıklıoğlu ve oda başkanları tarafından ödülleri verildi. Ödül töreninin ardından KOBİ A.Ş. ile İntermak A.Ş. arasında ortaklık protokolü imzalandı.