Sözde bağımsız yargı değil özde istiyoruz

Orhangazi Ergin tarafından yapılan basın açıklamasında “sözde bağımsız yargı değil, özde halka ve meclise bağımlı yargı istiyoruz” dedi.

HSYK ve yargı üzerinde kontrolü ele geçirenlerin, yargı darbeleriyle ülkenin yönetimini ele geçirme çabalarına tepki vardı Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformunun 462.hafta basın açıklamasında. Anayasa Mahkemesi tarafından başvurusu ret edilse de, halkın özgür iradesi ile seçtiği meclisin karalarını antidemokratik yollarla iptal ettirmeye kalkan CHP'nin Anayasa Mahkemesine başvurusu kınadı. Basın açıklamasına katılan vatandaşlar, “Sözde bağımsız yargı değil, özde halka ve meclise bağımlı yargı istiyoruz” , “HSYK üzerinde azınlığın kontrolüne hayır”, “Anayasa Mahkemesi irademizden elini çekmeli”, ”Egemenlik halkınsa HSYK'yı da meclis kontrol etmeli” pankartları taşıdılar. Basın açıklamasını İnsan Hakları Savunucuları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Orhangazi Ergin okudu

Reklam
Reklam

Basın bildirisinde “CHP, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören düzenlemenin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmadan iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştur. Anayasa Mahkemesi tarafından bu başvuru ret edilse dahi, halkın meclisini bay pas ederek halkın iradesini, Anayasa mahkemesini kullanarak hiçe sayma girişimi CHP mantalitesini göstermesi açısından iyi bir örnektir. CHP nin halktan tabanı yoktur, bu güne kadar ne yaptıysa önceleri silah zoruyla, sonraki dönemlerde işgal ettiği devlet makamlarını kullanarak yapmış ve halka kan kusturmuştur. Halktan desteği olmayan statüko partisi CHP'e halkın desteği ile mecliste görüşlerini hakim kılamayınca, Anayasa Mahkemesi, geziciler, 17 Aralık darbecileriyle iş birliği yaparak kendi görüşlerini hakim kılmaya çalışmaktadır. 90 senden beri halkın aleyhine çalışan yargı, yapılan değişiklerle referandum sonunda oligarşinin güdümünden kurtuldu diye sevinmiştik. Fakat gördük ki yargı İsrail ve Amerika’nın paralelinde hareket edenlerin eline geçmiş. Halk olarak bunu asla kabul etmiyoruz. Yargının Kemalist minik azınlığın ve paralel yapının güdümünden kurtulup halkın yargısı olması şarttır. Bu da ancak halkın seçtiği vekillerin kontrolüyle olabilir. Bu yüzden yeni çıkartılacak HSYK yasasına, insan hakları derneği olarak sonuna kadar destek veriyoruz. Hiç bir mihrakın, ele geçirdiği yargı silahını kullanarak halkın egemenliğine, iradesine engel olma hakkı yoktur. Minik azınlıkların halkın iradesini yargı vasıtasıyla tahakküm altına alması insan hakları ihlalidir.

Reklam
Reklam

Bir ülkede halkın gücünün üstünde güç yoktur. Sözde bağımsız olduğu iddia edilen yargı Amerika ve İsrail güdümlülerin ve Kemalist oligarşinin elinden kurtarılmalı ve kontrolü halkın meclisine teslim edilmelidir. Bağımsız yargı iddiaları komik bir aldatmacadan, saf insanları kandırmadan başka bir şey değildir. Her ülkede rejim çizgisi ne ise yargıda o çizgiye bağımlıdır. Rejimler ve yargı halkın talepleri, kültürü, inançları ile uyum içinde olmalıdır. Şu an çıkartılan feryatlar, ufak azınlığın yargının kontrolünü, halkın meclisine geçmesinden duyduğu panikten kaynaklanmaktadır. Bağımsız yargı palavralarını bir kenara bırakma zamanı gelmiştir, halka bağımlı yargı istiyoruz! Yargı halkın taleplerine göre düzenlenmeli ve halkın meclisinin çalışmasına sürekli bir takoz gibi engel olan Anayasa mahkemesinde kaldırmalıdır. Yoksa halkın seçtiği vekillerin mecliste karar almasının bir anlamı kalmamaktadır.

Halk, vekilleri vasıtasıyla taleplerini gerçekleştirmeye çalışsa dahi, çok minik bir azınlık Anayasa mahkemesini, HSYK'yı bir şekilde ele geçirirse, halkın meclisinin aldığı kararların bir önemi kalmayacaktır. HSYK'nın yapısında değişiklik öngören düzenlemenin veya başka karalar Anayasa mahkemesinden döndüğü takdirde, halkın meclisin bir anlamı, yetkisi kalmamaktadır. CHP nin HSYK başvurusu anaysa mahkemesinden bu gün dönmüştür. Fakat yargı makamları yarın ulusalcı veya paralelci yapılar tarafından işgal edildiği takdirde durumlar çok daha farklı olacaktır. Her şey Anayasa mahkemesinin güdümündeyse, halk demokratik sistemde neden vekilleri seçiyor? Anayasa mahkemesi üyelerini seçsin !. Anayasa Mahkemesi gibi kurumlar, antidemokratik bir şekilde kontrolün halkın eline geçmesine engel olmak için statükocular tarafından Devlet mekanizmasına konulmuş kurumlardır. Hakimiyet “kayıtsız şartsız halkındır” sözü, bir yazı, bir kandırmaca olmaktan çıkmalı, Anayasa mahkemesi, HSYK gibi kurumlarda, halkın seçtiği vekiller aracılığıyla denetim mekanizması kurularak gerçeğe dönüşmelidir. Deniyor ki yargı iktidarın güdümüne girecek. Bağımsız yargı kılıfıyla, oraları işgal eden minik azınlıkların güdümünde mi olsun? Eğer esas olan halkın egemenliği ve iktidarıysa elbette ki meclisin güdümünde olacak, bundan doğru ne olabilir. Bunu söyleyenler halkın çoğunluğuna rağmen, oraları kontrolünde tutarak, halkın iradesini hiçe sayan azınlıktır. HSYK ve yargının denetimi meclis vasıtasıyla halkın kontrolüne geçmelidir. Basın açıklamamıza katıldığınız için teşekkür ediyoruz” denildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: