"Sözde değil özde" uyarısı sertleştirilerek yinelendi

ANKARA (ANKA)- Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın 12 Nisanda yaptığı basın toplantısında yaptığı "laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti idealine, devletin üniter yapısına bağlı ama sözde değil özde bağlı olmak" uyarısı, Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada daha sert bir üslupla tekrarlandı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyütanıt, 12 Nisan tarihinde, Genelkurmay Karargahı'nda bir basın toplantısı yapmış ve gündemdeki konuları değerlendirmişti. Büyükanıt, konuşmasının sonunda, gazetecilerin sorularını almadan önce, ilk olarak hangi sorunun sorulacağını bildiğini söyleyerek, Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve Cumhurbaşkanı'nın nitelikleriyle ilgili de değerlendirmede bulunmuştu. Orgeneral Büyükanıt'ın, 12 Nisan'da konuyla ilgili değerlendirmesi şöyle:

Reklam
Reklam

"Şimdiye kadar bu konuda hiçbir şekilde, hiçbir zeminde, hiç kimseyle konuşmadım. Bir hususu belirtmek istiyorum: Türk Silahlı Kuvvetleri'ni yalnız basın mensupları değil Türk milleti de yakından tanıyor. Bizim temel düşünce yapımızı, inandığımız temel değerleri, cumhuriyet ilkelerine, laiklik ilkesine bağlılığımızı bilmeyen kimse yoktur herhalde. Olamaz... Bu konulardaki hassasiyetimizi Türk milleti biliyor. Onun için bunları tek tek saymaya gerek yok. Bu değerler manzumesine sahibiz. Bir diğer önemli husus, seçilecek cumhurbaşkanı aynı zamanda TSK'nın başkomutanıdır. Bu yönüyle TSK'yı yakından ilgilendirmektedir. Biz hem cumhurbaşkanımızın hem de aynı zamanda başkomutanımızın Silahlı Kuvvetler ve Türk milletinin sahip olduğu cumhuriyetin temel değerlerine, anayasamızda ifadesini bulan laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti idealine, devletin üniter yapısına bağlı ama sözde değil özde, bunu davranışlarına yansıtacak şekilde bir cumhurbaşkanının oraya seçileceğine olan inancımı belirtmek istiyorum. Tabii ki yasal mevzuatı, anayasayı, hukuku, cumhurbaşkanı nasıl seçiliyor, bunların hepsini biliyoruz. Hem vatandaş hem TSK'nın bir personeli olarak cumhuriyetin temel değerlerine sözde değil özde sahip olan bir kişinin cumhurbaşkanı seçilecek olmasını umut ediyoruz. Bunu biz bilemeyiz. Karar Meclis'in kararıdır. Cumhurbaşkanlığı konusunda zaten bundan başka da bir şey söyleme durumunda değilim. Hukuken de hakka sahip değilim."

Reklam
Reklam

Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Habertürk televizyonu Ankara Temsilcisi Taki Doğan, aynı konuyla ilgili bir soru sordu. Doğan'ın sorusu şu şekilde:

"Aslında Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili görüşlerinizi söylediniz ama, şu soruyu sormadan geçemeyeceğim. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde subay eşlerinin türban takması yasaktır. İhlal ettiği takdirde Silahlı Kuvvetler'den ihraç ediliyor. Acaba TSK'nın başkomutanının eşi türbanlı olursa başkomutanın altında çalışan subay, astsubay ve komutanların tavrı, bakış açıları nasıl olur?"

Büyükanıt, bu soruyu da yanıtlarken, "Cumhurbaşkanlığı konusunu bitirdim, ama sorunuzu aldım. Teşekkür ederim" diyerek önceki "sözde değil özde bağlılık" açıklamasına atıfta bulunmuştu.