Sözde Kürt Parlamentosundan Baker raporuna tepki

ERBİL (İHA) - Sözde Kürdistan Bölge Parlamentosu, ABD'nin eski kongre üyelerinden Lee Hamilton ve Dışişleri eski Bakanlarından James Baker'ın başkanlığında hazırlanan Irak Çalışma Grubu'nun raporunu görüşmek üzere acil toplandı.

Bu sabah acil toplantı düzenleyen sözde Kürdistan Parlamentosu Baker ve Hamilton raporunu tartışmak için bir araya geldi. Parlamentonun açılış konuşmasını yapan Parlamento Başkanı Adnan Mufti, Baker-Hamilton raporuna karşı alınacak en doğru tutumun Kürtler arası siyasi birliği güçlendirmek olduğunu belirterek, "Bu raporu hazırlayanların buraya gelmeden böyle bir rapor hazırlamaları gerçekten üzücü. Burası Bağdat'tan daha güvenli ve daha gelişmiş bir bölge. Mesut Barzani'nin Irak bayrağını indirmesiyle ilgili olarak hazırladıkları maddeye ise yine karşı çıkıyoruz çünkü bu bayrak Saddam bayrağıydı ve Kürtler bu bayrak altında zulüm gördü" dedi.

Reklam
Reklam

Sözde Kürdistan bölge hükümeti Başbakan Yardımcısı Omer Fetah ise Baker-Hamilton raporunu Kürtler ve Iraklıların iradesine saygısızlık olarak değerlendirerek, "Rapor doğru bilgileri yansıtmıyor yani, Amerikan hükümetine yanlış bilgiler sunuldu. Kerkük referandumunun ertelenmesi ise imkansızdır. Kerkük patlamaya hazır bir bomba gibidir ve eğer referandum ertelenirse patlar. Bağdat ise bunun önüne geçemez. Kerkük'ün patlaması demek tüm Irak'ın patlaması demektir" şeklinde konuştu.

Sözde Kürdistan Parlamentosu'nda bulunan Türkmen Milletvekili Karhi Altıparmak ise, Kürtler ile beraber olduklarını ve raporda yanlışlıklar olduğunu bu nedenle raporu kabul etmediklerini söyledi.

Sözde Kürt Parlamentosu'nda hala devam eden tartışmaların ardından bir deklarasyonun yayınlanması bekleniyor.