Sözleşmeli öğretmenlerin sorunları mecliste

ANKARA (İHA) - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konya Milletvekili Atilla Kart, sözleşmeli öğretmen statüsünde görev yapmakta olan öğretmenlerin birçok yönden ciddi sorunlar yaşadığını belirterek, bu sorunları Meclis gündemine taşıdı.

CHP Konya Milletvekili Kart, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, sözleşmeli öğretmenlerin kadrolu öğretmen statüsünde göreve yapmalarına rağmen, sahip oldukları meslek ve sosyal hakların son derece sınırlı olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Uygulamada öğretmenler arasında ayırımcı bir süreç başladığını iddia eden Kart, sözleşmeli öğretmenlerin yaşadıkları sorunların psikolojik travma boyutlarına ulaştığını ifade etti. Kart, kadrolu bir öğretmenin 657 sayılı yasanın 4/a maddesi kapsamında memur olarak çalıştığı için, bulunduğu yerin hizmet puanı aldığını ve buna göre il içi veya iller arası tayin alabildiğini hatırlatarak, sözleşmeli öğretmenin ise 657 sayılı yasa kapsamında statüsü belli olmadığı için hizmet puanı alamadığını, il içi veya iller arası tayin talebinde de bulunamadığını vurguladı. Kadrolu öğretmenlerin hemen Emekli Sandığına bağlanarak sağlık hizmetlerinden yararlanabildiğini belirten Kart, sözleşmeli öğretmenin 90 iş gününü doldurana kadar hiçbir sağlık hizmetinden yararlanamadığını kaydetti. Kadrolu öğretmenin askerliğinin mesleki çalışmasını ve geleceğini etkilemediğini belirten Kart, sözleşmeli öğretmenin ise askerlik dönüşü göreve devam edememe endişesi olduğunu dile getirdi.

Kart, Milli Eğitim Bakanı Çelik'ten, sözleşmeli öğretmenlerin meslek, sosyal ve özlük haklarının iyileştirilmesi ve teminat altına alınması için yasal düzenleme yapılıp yapılmayacağını sordu. CHP'li Kart ayrıca Bakan Çelik'e şu soruları yöneltti:

Reklam
Reklam

"Sözleşmeli öğretmenlerin diğer sorunları bir tarafa, acil bir hal alan askerlik sorununun çözümlenmesi konusunda herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? Askere giden öğretmenlerin yarattığı boşluk nasıl giderilmektedir?, Türkiye'nin, ilköğretim ve ortaöğretim seviyesindeki öğretmen ihtiyacı ve açığı nedir? Bu açığın 5 yıl içinde giderilmesi amacıyla hangi çalışmalar yapılmaktadır?"