Sözleşmeli personel ücretsiz izin hakkı: Sözleşmeli personel ücretsiz izin alabilir mi?

Çalışanların çeşitli haklarını savunabilmek adına oluşturulan kanunlar ve kararlar doğrultusunda çeşitli sınıflandırmalar yapılmıştır. Bu sınıflandırmalardan biri de sözleşmeli personel kavramını ortaya çıkartmıştır. Sözleşmeli personellerin de birçok yasal hakkı bulunur. Sözleşmeli personeller, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ve kamu hizmeti görevlisi olarak da adlandırılan çalışanlardır.

Devlet memurları kanununun 4. maddesinde yer alan hüküm gereğince kamu idare kurumlarında ve kuruluşlarında mali dönem ile sınırlanmak üzere sözleşme yapılarak çalıştırılan kişiler işçi sayılmayan kamu hizmet görevlileri olarak kabul edilir. Sözleşmeli personel olarak da adlandırılan bu çalışanların çeşitli hakları bulunur. Bu haklar da kanunlar doğrultusunda belirlenmiştir ve bu kanunlar doğrultusunda uygulanmaktadır.

Sözleşmeli personel ücretsiz izin alabilir mi?

Birçok kanuni hakka sahip olan sözleşmeli personeller geçici bir dönem için işe alınan kişilerdir. Mevzuat gereğince belirlenen haklardan biri de izin haklarıdır. Ancak sözleşmeli personellerin ücretsiz olarak izin alma hakları bulunmamaktadır. Sözleşmeli çalışan kişilerin izin hakkına sahip olabilmeleri için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.

Reklam
Reklam

Ücretsiz izinler, kişilerin çalışmadıkları süre içinde herhangi bir ücret alma haklarının olmaması anlamına gelir. Sözleşmeli personel ücretsiz izin hakları yoktur ancak kanunlarda belirtilen maddeler doğrultusunda çeşitli nedenlere bağlı olarak izin talebinde bulunabilirler.

Sözleşmeli personelin ücretsiz izin hakkı var mı?

Sözleşmeli personel ücretsiz izin hakkı son yıllarda yapılan düzenleme ve güncellemeler doğrultusunda bazı değişikliklere uğramıştır. Bazı durumlar için sözleşmenin feshedilmesi aslında ücretsiz izin verilmesi anlamına da gelmektedir. Buna göre bu durumlar şu şekildedir:

  • Doğum: Doğum yapan sözleşmeli personel, doğum yaptığı tarihten itibaren ücretsiz izne ayrılır. Bu da aslında sözleşmesinin feshedildiği anlamına gelir. Bu durumda personel bir anlamda ücretsiz izne ayrılmaktadır.
  • Evlat edinme: Evlat edinen sözleşmeli personelin, doğum yapan personel gibi sözleşmesi feshedilir. Ancak 2 yıl içinde geri dönebilmek için başvuruda bulunabilir.
  • Askerlik: Askerlik gerekçesi ile sözleşmesi feshedilen personel terhis işlemi gerçekleştikten sonra 1 ay içinde çalıştığı kuruma yeniden başvuru yapabilir.
  • Eşin yurt dışında görevlendirilmesi hâli: Eşi yurt dışında bir görev alan sözleşmeli personeller, eşi sürekli olarak bir göreve atandıysa ücretsiz izin hakkı elde eder. Ayrıca eşin en az 6 ay için bir görev almış olması gerekliliği bulunur.
Reklam
Reklam

Sözleşmeli personel ne zaman ücretsiz izin alabilir?

Sözleşmeli olarak geçici süre için işe alınan kişiler bazı durumlara bağlı olarak ücretsiz izin hakkına sahip olabilmektedirler.

Reklam
Reklam

Memur statüsünde çalışan bir kişinin alabileceği ücretsiz izin türleri ve süreleri şunlardır:

  • Bir hastaya refakat etme nedeni ile: 18 ay
  • Doğum yapma: 24 ay
  • Evlat edinme: 24 ay
  • Yurt dışında çalışmaya başlayan eş: Eşin görev süresi kadar
  • Memur olarak 5 yıl doldurması nedeni ile: 12 Ay
  • Askere gitme nedeni ile: Askerlik görevi bitene dek

Sözleşmeli personel için ise ücretsiz izin hakları ve süreleri şu şekildedir:

  • Doğumdan sonrası için: 24 Ay
  • Evlat edinen personel için: 24 Ay
  • Eşi yurt dışına giden personel için: Eşin görevlendirildiği süre kadar
  • Askere giden sözleşmeli personel için: Askerlik görevi bitene kadar
Anahtar Kelimeler: