"Sözleşmeli tarım teşvik edilmeli"

İZMİR (İHA) - Tukaş Genel Müdürü Ahmet Uysal, salça sektöründe, olumsuz hava koşullarına rağmen 2002 yılında 2001 yılına oranla daha başarılı bir üretim sezonunun yaşandığını belirterek, domates salçasının bu sezon sektörün yüzünü güldüreceğini söyledi.

Tukaş'ın satın aldığı Manyas Fabrikaları ve gerçekleştirdiği 1.5 milyon dolarlık modernizasyon yatırımı ile domates salçası üretim kapasitesini 2.5 kat arttırdığına dikkat çeken Uysal, "Kapasite arttırımı yönünde aldığımız stratejik karar, Tukaş'a bu yıl olduğu gibi gelecek yıllarda da büyük avantaj sağlayacak" dedi. Salça üretiminde önde gelen firmalardan biri olduklarını vurgulayan Tukaş Genel Müdürü Ahmet Uysal, ürettikleri domates salçasının, renk, lezzet ve kıvamı ile ev hanımlarından büyük ilgi gördüğünü ifade etti.

Reklam
Reklam

"TÜRK SALÇASI DIŞ PAZARLARDA YÜKSELİŞE GEÇECEK" Türkiye'de 2002 yılında yaklaşık 250 bin ton salça üretiminin gerçekleşmesinin beklendiğini belirten Uysal, şunları söyledi:
"Türkiye, dünyanın önde gelen ilk dört salça üreticisi arasında yer almaktadır. Bu yıl ABD dışındaki diğer ülkelerde üretim sezonunda sorunlar yaşanması sonucu beklenen hasat değerlerine ulaşılamamıştır. Çin'de geçen yıla göre iyi bir sezon geçirilmesine karşın, hasadın beklenen miktarın çok altında gerçekleşmesi ve Avrupa'da yaşanan kötü hava koşulları nedeniyle İtalya, Polonya, Fransa ve Yunanistan'daki üretimin olumsuz yönde etkilenmiş olması, dünyadaki salça stoklarının erimesine yol açacaktır. Türkiye'de ise, sezonun erken başlaması nedeniyle olumsuz hava koşullarına rağmen 2001 yılına göre daha başarılı bir sezon geride bırakılmıştır. Bu yıl, geçtiğimiz yıla oranla yüzde 40'a varan üretim artışının gerçekleşmesi öngörülmektedir. Dünyanın diğer ülkelerindeki sorunlar nedeniyle yoğun ihracat talepleri bulunmaktadır. Bu nedenle üretimdeki bu artışlar, aynen ihracata yansıyacaktır. Bu durum, Türk salça sektörüne avantaj sağlayacaktır."

Reklam
Reklam

Sözleşmeli tarıma yönelik ihracatın teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Uysal, salça ihracatında sektörün yaşadığı temel sorunların başında, uygulanmakta olan kotaların geldiğine dikkati çekti. Uysal, "AB'de salça ihracatı ile ilgili zorlukların kaldırılması yönündeki çalışmalara ağırlık verilmesi, sektörde uluslararası anlamda başarıyı arttıracaktır" diye konuştu.