S&P açıklamaları borsaya fren yaptırdı

Son iki günde yaklaşık yüzde 7 değerlenen BİST, S&P açıklamaları nedeniyle çıkışı sürdüremedi.

BİST 100 endeksi gün içerisinde 71.264-72.431 seviyeleri arasında işlem gördü.

BİST 100 endeksi günün erken saatlerinde kararsız bir seyir izlerken ilerleyen saatlerde yurt dışı etkisi ve doların değer kaybetmesi ile beraber yüzde 0,50'ye varan yükseliş yaşasa da S&P kredi derecelendirme kuruluşunun açıklamaları ile ibreyi aşağıya çevirdi ve günü yatay olarak 71.771 seviyesinden kapattı.

Bankacılık endeksinde yüzde 0.75 değer kaybederken, sanayi endeksi yüzde 0,72 değer kazandı. Gösterge tahvil faizi ise yüzde 1,06 gevşeyerek yüzde 9,32 seviyesine geldi.

Reklam
Reklam

Bugün S&P kredi derecelendirme kuruluşundan Türkiye için faizlerdeki artışın, kredi yavaşlamasının, TL deki değer kaybının büyüme için risk oluşturduğu, ekonomik büyüme ve cari açığın azalmasını beklediğini, ancak cari açık fonlanmasında sıcak para payının artmasının Türkiye’yi kırılgan yaptığını, önümüzdeki dönemde bütçe açığında artış beklediğini belirtmesi BİST’te satışlara sebep oldu.

Yurt dışında ise sabah Asya borsalarının pozitif sınırlar içerisinde günü kapattağına şahit olurken, Avrupa borsalarında karışık bir seyre şahit oluyoruz, Almanya bugün kazançlı seyir ederken Fransa ve İngiltere borsalarında kayıplar söz konusu. ABD ‘de ise Dow Jones endeksi kazançlı seyir ederken, S&P ve Nasdaq’ta kayıpların söz konusu olduğunu görüyoruz.

Son birkaç gün yükselen borsaların ardından yurt içinde gördüğümüz geri çekilme ve yurt dışı borsalarda görülen karışık seyir son günlerde hızla yükselen borsaların önümüzdeki günlerde bir miktar düzeltme yapabileceğini gösteriyor.

Bugün günlük veri akışında Almanya TÜFE beklenene paralel gelirken, İngiltere işsizlik değişimi ve oranı verilerin beklenenden iyi geldiğini gördük.

Reklam
Reklam

Yarınki veri akışında ise yurt içinde ödemeler dengesi, yurt dışında ise Euro bölgesi sanayi üretimi, ABD haftalık işsizlik başvuruları ve devam eden işsizlik başvuruları verisi piyasalar tarafından izlenecektir.

Endekste takip edilmesi gereken direnç seviyeleri 72.300/73.000/74.000 destek seviyeleri ise 71.300/70.400/69.500 olarak görünmektedir.

Arda Coşar
ALB Menkul Değerler - Araştırma Uzmanı