Kuruluştan yapılan açıklamada Türkiye'nin BB olan uzun vadeli kredi notunun BB+'ya yükseltildiği bildirildi.
'Türk ekonomisinin direnç kazandığı' belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:
"Türk ekonomisinin görece sağlam olan mali performansını gözardı etmeden yavaşça yeniden dengelendiği görülüyor. Türkiye'nin dalgalı kur rejimi, döviz borçlanmasında temkinli limitlenme ve derinleşen yerel sermaye piyasası, ekonomiyi potansiyel sermaye hareketlerine karşı dirençli hale getiriyor. Bu sebeple, Türkiye'nin not görünümünü 'BB+'ya yükseltiyoruz. Not görünümü durağan.''
'ÇÖZÜM SÜRECİ' VURGUSU
Açıklamada ayrıca 'çözüm süreci'ne yönelik atılan adımlara da vurgu yapıldı. ''Kürt meselesinin çözülmesi için kaydedilen ilerlemeye'' dikkat çekilerek, ''Bunun, daha önce gösterilen çabalardan daha uzun süreli olmasını bekliyoruz. Eğer öyle olursa, güvenlik sebepli harcamalar azalacak ve sınır ticareti artacaktır'' ifadeleri kullanıldı.
BB+ 'yatırım yapılabilir' düzeyin bir kademe altı anlamına geliyor.
'GEÇ KALDILAR'
Türkiye'nin not artışını 'çoktan hak ettiğini' söyleyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "S&P geç kaldı" değerlendirmesini yaptı.
ÇAĞLAYAN: PERFORMANSIMIZIN ALTINDA
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise artışın yeterli olmadığını belirtti. Kredi notunun yükseltilmesinin, Türkiye ekonomisinin hakkının teslimi olduğunu belirten Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada özetle şu ifadeleri kullandı:
"S&P'nin, not artırımının temelinde çözüm sürecine atıfta bulunması, istikrarlı ve sürdürülebilir borçlanma politikasının yanı sıra ihracat performansına vurgu yapması önemli. Bu not artışı sevindirici olmasına rağmen Türkiye ekonomisinin gösterdiği performansın altındadır.
Hükümetin kararlılıkla yürüttüğü çözüm süreci, yeni yatırım teşvik sistemine olan ilgiyi daha da artıracağına inanıyorum. Bu da büyümeye, istihdama, ihracata yansıyacak, Türkiye hak ettiği yatırım yapılabilir ülke düzeyine önümüzdeki dönemde ulaşacaktır. Not artırımının Türkiye ekonomisi için hayırlı olmasını diliyorum.''
İTO BAŞKANI YALÇINTAŞ: "BİRÇOK YATIRIM FONU TÜRKİYE'YE GİRECEK"
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, S&P’nin Türkiye'nin kredi notunu artırmasını, “Not artışının üç uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu içinde en muhafazakarı olan S&P’den gelmesi mühim. S&P her zamanki gibi geriden geliyor ama bu not artışı son derece olumlu bir gelişme” şeklinde değerlendirdi.
Yalçıntaş, S&P’nin kredi notu artışının reel sektöre olumlu şekilde yansıyacağını belirterek şunları söyledi:
“Birincisi şüphesiz ki bu not artışı kısa vadede Türk tahvillerinin değerini artıracaktır. İkincisi de orta vadede hem devlet hem özel sektör daha ucuza ve daha uzun vadeli borçlanabilecektir. Başka bir önemli nokta da birçok uluslararası fon, yatırım yaparken en az iki derecelendirme kuruluşunun yüksek not vermesini şart koşuyor. Böylece birçok yatırım fonunun Türkiye’ye girmesi çok daha kolaylaşacaktır. Türkiye’ye gelen yabancı sermaye miktarı artacaktır. Bu da bizler açısıdan son derece sevindirici bir gelişme.”
Başkan Yalçıntaş, S&P’nin not artışı ile birlikte yabancı sermayenin Türkiye’ye gelişinin kolaylaşacağını ve TL’nin değer kazanması yönünde bir baskı oluşacağını söyledi. Yalçıntaş, “Bu baskı karşısında Merkez Bankası'nın nasıl bir tutum alacağını da göreceğiz” diye konuştu.
S&P’nin not artırım gerekçesinde çözüm sürecine vurgu yaptığını da kaydeden Yalçıntaş, şunları söyledi: “Çözüm süreci Türkiye’nin siyasi, sosyal ve ekonomik anlamda önünü açan ve bir sıçrama yapmasına zemin hazırlayacak en önemli etmendir. Bu bağlamda Türkiye’nin çözüm sürecine girmiş olmasını, ekonominin daha canlanacağının, üretiminin daha verimli olacağının ve gelir dağlımın daha adil olacağına önemli bir göstergedir. Bu da o ülkenin geleceğine olan güveni artıran bir etmendir.”