Spatafora: ''Siyasal iyiniyet, esneklik istiyoruz''

Birleşmiş Milletler - BM Güvenlik Konseyi Başkanı Marcello Spatafora, konseyin Kıbrıs'taki taraflardan "siyasal iyiniyet, esneklik ve cesaret göstermelerini istediğini" söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Kıbrıs Özel Temsilcisi Michael Moller, bugün konseye Ban'ın son Kıbrıs raporu ışığında bilgi verdi.

Konseyin dönem başkanı İtalya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Spatafora, konsey toplantısından sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Moller'in iki taraf arasında varılan 8 Temmuz (2006) anlaşmasının uygulanması konusunda ne aşamada olunduğuyla ilgili olarak konsey üyelerini bilgilendirdiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Konseyin, anlaşmanın uygulanması konusunda bir ilerleme olmamasından dolayı düş kırıklığı ve üzüntü duyduğunu ifade eden Spatafora, Ban'ın raporundaki değerlendirmeleri desteklediklerini kaydetti. Spatafora, konseyin gelecek dönemde taraflardan özlü müzakereler için "siyasal istek, esneklik ve cesaret" göstermelerini istediklerini belirterek, tarafların usule yönelik sorunları aşıp biran önce öze yönelik konulara yönelmeleri gerektiğini dile getirdi.

Spatafora, genel sekreter ve Kıbrıs özel temsilcisinin, tarafları müzakereler yönünde cesaretlendirmeyi sürdürdüğünü vurguladı.

Spatafora, genel sekreterin raporunda yer alan "izolasyonların kaldırılması" konusunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine ise, toplantıda teknik ve pratik konuların da görüşüldüğünü, ancak bu konunun özel olarak ele alınmadığını söyledi. Spatafora, Ada'da iki taraf arasında "etkileşime" gereksinim olduğunu vurgulayarak, toplantıda izolasyona yolaçan etmenlerin ortadan kaldırılmasının cesaretlendirilmesi konusunun üzerinde durulduğunu anlattı.

Reklam
Reklam

Kıbrıs Rum tarafının, Ban'ın raporunun "Kıbrıslı Türkler'e uygulanmakta olan izolasyonların kaldırılmasının" önemine değinmesinden rahatsızlık duyduğu ve sözkonusu paragrafın, konseyin 14 Aralık'ta kabul etmesi beklenen konsey kararında yer almaması için uğraş verdiği öğrenildi.

AA