ANKARA (İHA) - Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Recai Kutan idam cezanının kaldırılması yolunda parlamentoda bir uzlaşmaya varılamaması durumunda iki ayrı teklifin uygulamaya geçirilebileceğini söyledi. SP Genel Başkanı Recai Kutan, Avrupa Birliği yolunda atılması gereken adımlar için Meclis çalışmalarının bir hafta veya 10 gün uzatılabileceğini söyledi. Partilerarası süreli bir komisyon kurularak TBMM'nin Temmuz ortasında olağanüstü toplantıya da çağrılabileceğine işaret eden Kutan, "Siyasiler arasında tam uyumun olması, küçük parti hesaplarının arkaya atılması gerekir" diye konuştu.
SP lideri Recai Kutan, Sektörel Dernekler Platformu İcra Kurulu Başkanı Güngör Keşçi'yi makamında kabul ederek bir süre görüştü. Kabulde konuşan Keşçi, parlamentonun perşembe gününden önce idam sorununu halletmesi gerektiğini belirterek, bu yönde atılacak adımlara sivil toplum örgütleri olarak destek vereceklerini bildirdi.
'SORUN BİRKAÇ GÜNDE HALLEDİLEBİLİR' SP lideri Recai Kutan ise Avrupa Birliği yolunda atılacak adımlar karşısında siyasiler arasında tam uyumun olması gerektiğine işaret ederek, bazı partilerin küçük menfaatleri arka plana itmesini istedi. Kutan, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmeden Gümrük Birliği'ne girerek yanlış bir karar verdiğini ifade ederek, bundan dolayı Türkiye'nin büyük zararları olduğunu kaydetti. Türkiye'nin AB'ye süratle girmesi gerektiğini vurgulayarak, "AB'ye giriş, gündemdeki birkaç konunun çözümü ile mümkün olacak bir konu değil. Hem uzunca bir süre üzerinde çalışılacak. Her alanda yeni bazı kararlar alınacak, yeniden yapılandırmalar olacak. Uzun vadeli bir projedir. Ancak üzülerek ifade edeyim, şu anda gündem birkaç konuya kilitlendi. Bunlardan birisi de idam konusudur" dedi. Türkiye'nin tedbir alınmadığı takdirde adım adım kaosa gittiğini iddia eden SP lideri Kutan, uygulanan politikaların siyasiler için 'bindikleri dalı kesmek' anlamına geleceğini söyledi. "Mutlaka küçük parti hesaplarını bir yana bırakıp, elbirliğiyle Türkiye'yi düzlüğe çıkaracak çalışmalar yapalım" diyen Kutan, SP kurulduğu günden bu yana kararlılıkla Türkiye'nin AB'ye girmesini desteklediklerini bildirdi. Parti görüşlerinde en ufak değişme ve sapma olmadığını anlatan Kutan, "Keşke mümkün olsaydı, bu hafta sonuna kadar bu mesele halledilseydi. Ama önümüzde değişik alternatifler var. Mesela, hükümet ortakları rıza gösterirlerse, bir karar alınarak Meclis bir hafta veya 10 gün çalışabilir. Veya partilerarası süreli bir komisyon bu meseleyi 10-15 gün içerisinde şekillendirsin. Temmuz ortasında Meclis olağanüstü toplantıya davet edilsin. Biz buna SP olarak destek veriyoruz. Bu meseleler halledilsin. Aslında birkaç gün içinde halledilecek meselelerdir. Bunlar halledilince AB ile ilgili tüm meseleler hallediliyor değil. Yıllar sürecek yeni adımların atılmasında zorunluluk var. SP olarak bu proje için her türlü desteği vermeye hazırız. Ümit ve temenni ediyorumki, bazı siyasi partilerin basit parti hesaplarını bir yana bırakmaları neticesinde bu iş en kısa sürede çözülür" değerlendirmesini yaptı.
Kutan, ANAP'ın kurduğu komisyondan 'idam sorununun Anayasal zeminde halledilmesi' yönünde karar çıkmasının hatırlatılması üzerine ise şunları söyledi: "Ben hukukçu değilim. Nasıl bir Anayasa değişikliğiyle bu meseleler çözüme kavuşur, hukukçularımızın görüşünü almadan görüş beyan etmem yanlış olur. Bu meselelerin gayet dikkatli incelenmesinde fayda var".