Sperm analizi nedir, ne için gerekir?

Sperm analizi; belli bir süre (minimum 2 ila maksimum 5 gün) cinsel perhizi takiben erkeklerden hastane ortamında mastürbasyonla alınan meni örneğinin laboratuvarda incelenmesi işlemidir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayşe Serçin Külsoy, sperm analizi hakkında tüm merak edilenleri bizim için açıklarken “Ne için gerekir?” sorusuna da yanıt verdi.

TESTİN MÜMKÜN OLDUĞUNCA ÇABUK DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKİR

Spermin dış ortamdan etkilenmesi söz konusu olduğu için testin mümkün olduğu kadar çabuk (vücut ısısında tutulması koşuluyla maksimum 1 saat içinde) değerlendirilmesi gerekir.

Bu işlem bazı başka hastalıklarda ürologlar tarafından da istenmekle birlikte, biz kadın doğumcuların spermiogram isteme sebebi sıklıkla infertil yani çocuk arzusu olan çiftin araştırılmasında erkek faktörü olup olmadığını belirlemek içindir. Bazen de tekrarlayan gebelik kayıplarında, kimyasal düşüklerde ya da anormal embriyodan şüphelenilen durumlarda sperm anomalisi tespiti amacıyla spermiogram yapılabilir.

Reklam
Reklam

SPERM TESTİ PARAMETRELERİ

Bir sperm testinde farklı alt parametreler olabilmekle birlikte temelde şu parametrelere bakılır:

1. Genel sperm özellikleri: Meni miktarı, PH değeri, rengi, yoğunluğu, kokusu, bulanıklığı ve koyu kıvamın yeniden sıvılaşma süresi gibi genel sperm kalitesini belirleyen parametreler yazılır.

2. Lökosit sayısı: Sperm hücreleri arasındaki lökosit sayısı belirlenerek enfeksiyon olup olmadığı değerlendirilir.

3. Sperm sayısı ve canlılığı: Toplam menideki sperm sayısı ve 1 cc deki sperm sayısı ayrı ayrı değerlendirilir. Bununla birlikte bu sperm hücrelerinin yüzde kaçının canlı ya da ölü olduğu belirtilir.

4. Sperm motilitesi: Sperm hücrelerinin toplam hareketliliği, 1-2 saat sonraki hareketli sperm sayıları ve hareketsiz spermlerin yüzdesi verilir.

5. Sperm normalitesi: Toplam sperm hücrelerinin yüzde kaçının normal, kaçının anormal olduğunu gösteren bu bölümde; anormal sperm hücreleri varsa, bunların baş/boyun ya da kuyruk kısmına ait olanlarının oranı da belirtilir

Reklam
Reklam

6. Yıkama sonrası sperm özellikleri: Bazı laboratuvarlarda değerlendirilen bu bölümde -tabiri caizse- sorunlu spermlerin ayıklanma süreci sonrasında kalan kaliteli spermlerin dölleme yeteneğini gösteren sayı, hareketlilik, normalite oranları vb. değerlendirilir. Böylece normal spermiogramda kötü çıkan değerlerin "ayıklama" sonrası ne denli düzeldiği, yardımcı üreme tekniklerinin/ aşılamanın bu çiftteki başarısının ne olabileceği öngörülebilir.

Bir sperm testinde en azından değerlendirilmesi gereken parametreler ve normal aralıklar şöyledir:

Değerlendirilen parametre Alt-Üst değerler
Volüm (mL) > 1,5
Mililt.deki sperm sayısı (milyon) 15-25 milyon
Toplam sperm sayısı (milyon) 35-55 milyon
Toplam ileri hareketlilik (%) %30-40
Canlı sperm yüzdesi (%) %55-60
Şekil (normal %) > 4
PH ≥ 7.2

Spermiogram sonucunuzun değerlendirilmesine göre doktorunuz sizi tedavi için ürolojiye yönlendirebilir ya da 3 ay sonra yeniden bir sperm testi isteyebilir.

Reklam
Reklam

SAĞLIKLI BİR SPERM TESTİ İÇİN...

Son olarak hastalar, sağlıklı bir sperm testi için genel vücut ve ruh sağlığına dikkat etmek, sağlıklı beslenmek, bol sıvı tüketmek, alkol ve sigaradan uzak durmak gerektiğini unutmamalı, sperm kalitesini bozan aşırı sıcak ortamlardan uzak durmalıdır.

Op. Dr. Ayşe Serçin Külsoy
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

www.camliktipmerkezi.com
Facebook: @camliktip
Instagram: @camliktip