ANKARA (İHA) - Uzanlar'a ait İmar Bankası'nın usulsüz devlet tahvili satışıyla ilgili olarak satışa müdahale etmedikleri ve engellemedikleri gerekçesiyle dönemin dört SPK görevlisi hakkında 'görevi ihmal' suçundan açılan davanın görülmesine bugün devam edildi.
Ankara 24. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına, sanık Nedime Hülya K., sanık avukatları ve mağdurların avukatları katıldı. Sanıklar Kubilay T. ve Cemal K.'nın avukatı Yahya Zabunoğlu esas hakkında yaptığı savunmasında soruşturmanın genişletilmesi talebinde bulunarak, diğer yetkililerle ilgili soruşturma izni alınarak soruşturma başlatılmasını ve bilirkişi incelemesi yapılması taleplerini yineledi. Bu konuda ısrarcı olduklarını kaydeden Zabunoğlu, "Ayrıca idari yargı tarafından kesinleşmiş kararlarla belirlendiği üzere olayda bir hizmet kusuru vardır. Ancak bu hizmet kusurunun birkaç görevliye ceza sorumluluğu olarak yansıtılmasının doğru olmadığı kanaatindeyiz. Çünkü buradaki kusur kurum ve kurulun anonim kusurudur. Nitekim devlette bu durumu kabullenerek mağdurların zararlarının karşılanması konusunda yasal düzenleme çalışmalarına devam etmektedir" dedi.
Zabunoğlu, müvekkillerinin beraatını talep etti. Sanıklar Nedime Hülya K. ve Ali Tayfun A.'nın avukatı Metin Günaydın ise esas hakkında yaptığı savunmasında, yönetmeliğin 9. maddesinin sanıklara değil tüm kuruma sorumluk yüklediğini söyledi. Meslektaşının söylediklerine katıldığını belirten Günaydın, hizmet kusurunun anonim kusur olduğunu ve kişiselleştirilmesinin mümkün olmadığın ifade etti. Günaydın, bu nedenle müvekkillerinin beraatını istedi. Sanık Nedime Hülya K. ise esas hakkında yaptığı savunmasında, Kurul'a 1984 yılında uzman yardımcısı olarak girdiğini dönem içerisinde çeşitli kademelerde görev alarak başkan yardımcılığına kadar yükseldiğini anlattı. Nedime Hülya K., "Sanık olarak huzurunuza çıkmaktan son derece rahatsızım. Çünkü soruşturma özenli yapılmış olsaydı, mahkeme tarafından değerlendirme yapılsın düşüncesi ile hareket edilmemiş olsaydı, bu dava açılmamış olacaktı. Bu kurum çalışanı olarak benim ve yargılanan diğer arkadaşlarımın bu olayda hiçbiri kusuru olmadığı kanaatindeyim" diye konuştu.
Sermeye Piyasası Kanunu'nun 22. maddesinin görevi Kurul'a yüklediğini belirten Nedime Hülya K., yönetmeliğin 9. ve 46. maddelerinin de aracılık faaliyeti ile ilgili olarak 'izleme' sözcüğünden bahsedildiğini bununla reklam ve ilanların izlenmesinin amaçlanmadığını söyledi. Daha sonra 2003 yılında Kurul'un başkanı tarafından verilen bir e-mail emri ile ilgili daireye gazete ilanı ve reklamlarla ilgili izleme yapmak üzere bir birim kurulması istendiğini belirten Nedime Hülya K., 2006 yılının Mart ayında da böyle bir birimin kurulduğunu söyledi. Nedime Hülya K., "Şayet aracılık faaliyetleri ile ilgili birimimize böyle bir görev verilseydi diğer görevlerimizi yaptığımız şekilde titizlikle bu görevi de yerine getirirdik. Uzan grubu ile ilgili olarak bugüne kadar 78 adet suç duyurusunda bulunan kurulumuzun bu konuda görevi ihmal etmesi söz konusu değildir. Kurulda görevli 450 personelin tamamının bizim olayda sorumluluğumuz olmadığı kanaatinde olduğunu ve bize destek olduklarını biliyorum. Bu nedenle beraatıma karar verilsin" diye konuştu.
Mahkeme Başkanı Yunus Karabıyıkoğlu, soruşturmanın genişletilmesi, kurul üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulması ve bilirkişi incelemesi taleplerinin reddine karar verildiği belirtti. Hakim Karabıyıkoğlu, karar vermek için dosyanın incelemeye alındığı söyleyerek, duruşmayı erteledi.
İddianamede, dönemin Aracılık Faaliyetleri Başkanı Ali Tayfun A, Başkan Yardımcısı Nedime Hülya K, Piyasa Gözetim Düzenleme Dairesi Başkanı Cemal K, Başkan Yardımcısı İbrahim Kubilay T. hakkında 765 sayılı TCK 230/2 maddesinde yer alan 'görevi ihmal' suçundan 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.