Türkiye'de Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), borsada işlem yapan aracı kurumlara bir yazı göndererek, 20 Mayıs-19 Haziran tarihleri arasında kurumdaki personelin kimlik bilgilerini, yayınlanan araştırma raporlarını ve söz konusu dönemde yabancı müşterilerle yapılan işlem ve görüşmelerin kayıtlarını talep etti.
SPK tarafından aracı kurumlara iletilen ve Reuters Haber Ajansı tarafından görülen belgede, '1 Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerli olan organizasyon şeması, 20 Mayıs-19 Haziran dönemi içerisinde çalışan personelin görev, bölüm ve unvan bilgisi ile TC kimlik numarasını içerecek şekilde kimlik bilgileri, yine aynı tarihler arasındaki dönemde hazırlanan tüm araştırma raporları, gün içi müşteri bilgilendirme notları ve bunlarla sınırlı olmamak üzere aracı kurum müşterisine kurumsal veya kişisel olarak gönderilen her türlü bilgi, yorum analiz ve diğer çalışmaların birer örneği' talep edildi.
Ayrıca, 20 Mayıs-19 Haziran dönemi içerisinde yabancı müşterilerden kuruma iletilen talimatlarla ilgili bilgi, bu talimatlara ilişkin telefon kayıtları, yazılı talimatlara ilişkin ordinoların ve internet yolu ile iletilen talimatlara ilişkin tüm kayıtlar da istenen bilgiler arasında.
Aracı kurumlardan yabancı müşterilerin talimatlarının ne şekilde alındığı, alınan bu talimatların Borsa'ya nasıl ve hangi yollarla iletildiği bilgisi de istendi.
SPK, bu bilgilerin 27 Haziran mesai bitimine kadar iletilmesini talep etti.
Reuters'ın haberine göre, SPK tarafından ajansa yapılan açıklamada bu yazının gönderildiği doğrulandı ve "Bu, FED'in (Amerikan Merkez Bankası), açıklamaları dönemi ile başlayan ve piyasada gerçekleşen yüksek volatilite dönemine ilişkin sınırlı bir inceleme kararıdır. Zaten inceleme tarihine bakılırsa, 20 Mayıs'ta başlayan FED açıklamaları dönemine denk geldiği görülüyor" denildi.
SPK'nın bilgi talebinin çok kapsamlı ve yabancı işlemlere odaklanmış olmasına dikkat çeken bir piyasa uzmanı Reuters'a yaptığı açıklamada, "Bu benim şimdiye kadar gördüğüm en kapsamlı bilgi edinme talebi. Bilgi edinmenin yabancı işlemlerine odaklanmış olması 'faiz lobisi' olarak adlandırılan yapılanmayı hedefliyor" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Gezi Parkı'nda Mayıs ayı sonunda başlayan ve hükümet karşıtı eylemlere dönüşen protestoların arkasındaki unsurlardan birisinin 'faiz lobisi' olduğunu yaptığı konuşmalarda sık sık tekrarlamıştı.
Erdoğan, bazı bankaların da içinde yer aldığını söylediği 'faiz lobisinin’ borsada spekülasyon yaptığını belirtmişti.
SPK'nın bilgi talep ettiği tarih aralığında borsada önemli bir düşüş kaydedildi.
Bu sürenin başlangıç tarihi olan 20 Mayıs'ta 90,165.14 puandan kapanan BIST-100 endeksi dün günü 71,214.61 puandan kapatmıştı.
Borsa İstanbul'un bu süreçteki toplam kaybı yüzde 21 seviyesine ulaştı.