SPK'dan emeklilik yatırım fonlarına yeni düzenleme

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), emeklilik yatırım fonları düzenlemesinde değişikliğe gitti. Fonların haczedilemeyeceği hükmüne istisna getirilirken, fon varlıklarının devlet dış borçlanma senetlerinde sınırsız kullanımına izin verildi. Katkı paylarının belli bir bölümünün devlet iç borçlanma senetlerinde kullanılmasına ilişkin zorunluluk da kaldırıldı.

SPK’nın hazırladığı, Emeklilik Yatırım Fonlarının Kuruluş ve Faaliyetlerine İlişkin Yönetmelikte değişiklik yapılan düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı.

Reklam
Reklam

Mevcut düzenlemede, fonun varlığının şirketin Kanun, emeklilik sözleşmesi, fon içtüzüğü ve ilgili mevzuattan doğan yükümlülüklerinin yerine getirilmesi dışında hiçbir amaçla kullanılamayacağı düzenlemesi vardı. Bu kapsamda fonun varlığı rehnedilemiyor, teminat gösterilemiyor, üçüncü şahıslar tarafından haczedilemiyor ve iflas masasına dahil edilemiyordu. Yeni düzenleme ile bu hüküm korunurken, istisna getirildi. Yeni düzenlemeye göre, bireysel emeklilik hesabındaki fon paylarından, katılımcının sistemde bulunduğu ay sayısı ile asgari ücret tutarının çarpımına karşılık gelen birikim tutarı ve Kanunun 6’ncı maddesi kapsamında bireysel emeklilik sisteminden emekli olanlara yapılan yıllık gelir sigortası ödemelerinin aylık ödemeye isabet eden miktarının nafaka borçları hariç olmak üzere asgari ücret tutarına kadar olan kısmı haczedilemeyecek, rehnedilemeyecek, iflas masasına dahil edilemeyecek. Bu hükümlerin uygulanmasında rehin, haciz veya iflas tarihinde geçerli brüt asgari ücret tutarı esas alınacak.

Reklam
Reklam

Düzenleme ile ayrıca, fon varlıklarının sermaye piyasası araçlarına yatırılmasında uygulanan sınırların devlet iç borçlanma senetleri için sınırsız olacağı düzenlemesine dış borçlanma senetleri de eklendi. Buna karşın, her durumda bir ihraçcının para ve sermaye piyasası araçlarına yatırılan tutar, devlet iç ve dış borçlanma araçları hariç, fon varlıklarının yüzde 20’sini aşamayacak.

Mevcut mevzuatta bulunan; katılımcıların katkı paylarının en fazla yüzde 15’inin, portföyünün en az yüzde 80’i yabancı para ve sermaye piyasası araçlarından oluşan fonlara, katkı paylarının en az yüzde 30’unu ise portföyünün en az yüzde 80’ini ters repo dahil devlet iç borçlanma senetlerinin oluşturduğu fonlara yönlendirmesine ilişkin zorunluluk tamamen kaldırıldı.