'S&P'nin Türkiye'nin Notunu Yükseltmesi İsrail'in Yaptığı Gibi Geç Bir Özür'

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un (S&P) Türkiye'nin kredi notunu artırmasının sürpriz...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un (S&P) Türkiye'nin kredi notunu artırmasının sürpriz olmadığını belirterek, "Bu bizim için sürpriz olmamıştır. S&P'nin bize bir hediyesi de olmamıştır. S&P'nin aynı İsrail'in yaptığı gibi geç bir özür dilemesi olarak kabul ediyoruz. S&P, bu uygulamayı yaparak Türkiye'ye karşı geçmişte yapmış olduğu hatalardan dolayı özürünü bir parçada olsa yerine getirmiştir" diye konuştu.

Türk Traktör'ün Sakarya'daki fabrikasının temel atma töreninde konuşan Çağlayan, iki yıl öncesine kadar Türkiye'deki cari açığı kendilerine bir sebep olarak göstererek Türkiye'ye karşı oldukça cimri davranan, buna karşılık başka ülkelere hak etmediği puanları veren derecelendirme kuruluşlarının artık gerçeği görmekle yüz yüze kaldığını ifade etti. Derecelendirme kuruluşu S&P'nin dün Türkiye için hikmeti olmayan bir derecelendirme yaptığını anımsatan çağlayan, şunları dedi; "Bir kere şunu ifade etmek istiyorum, geçmişte de ifade etmiştim S&P çifte standart yapan bir kuruluştu. S&P, Türkiye'ye karşı cimri davranırken diğer taraftan hak etmediği ülkelere İrlanda'ya, Yunanistan'a gayet bonkör bir şekilde davranıyordu. Türkiye'ye yapmış olduğu dün akşam gerçekleşen artış bizim için çok sürpriz olmamıştır. Aslında Türkiye'nin hak ettiği notta bu değildir. Türkiye çok daha fazla notu hak etmiş olan bir ülkedir."

Reklam
Reklam

Türkiye'nin dünyada ekonomisi örnek gösterilen bir ülke olduğuna dikkati çeken Çağlayan; "Bugün Türkiye Avrupa Birliği'nin 23 ülkesinin ekonomik karakterlerinden, ekonomiyle ilgili verilerinden çok daha önemli bir konuma gelmiştir. Bugün Türkiye, kamu borçlarının milli gelire oranlarında 23 AB ülkesini, bütçe açıklarında AB'nin 21 ülkesini geride bırakmıştır. Bugün Türkiye bütçe açıklarında Avrupa'nın 21 ülkesini geride bırakmış daha az bütçe açığı vermiş olan bir Türkiye'dir. Türkiye geçen yıl 197 milyar dolar ihracat geliri elde etmiş olan bir ülkedir. Avrupa ekonomilerinin geriye gittiği, küçülme hesaplarının yapıldığı bir ortamda şükürler olsun Türkiye, Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olma noktasında önemli bir göstergeye sahiptir" diye konuştu.

Avrupa'nın adeta Türkiye'ye muhtaç olduğu, Avrupa'da krizden çıkış yolu olarak Türkiye'nin gösterildiği bir dönemde S&P'nin verdiği notun Türkiye'nin hak ettiği not olmadığını belirten Çağlayan, şunları kaydetti; "Türkiye daha yüksek notu hak etmektedir. Bugün Türkiye'yi getirip Hırvatistan'la, Macaristan'la aynı notta, aynı konumda tutmak haksızlıktır S&P ve Moody's'u çok kısa bir süre içerisinde ümit ediyorum ki Türkiye'nin ekonomik gerçeklerini görerek yeniden bu notlarını gözden geçirmeye davet ediyorum. Bu bizim için sürpriz olmamıştır. S&P'nin bize bir hediyesi de olmamıştır. S&P'nin aynı İsrail'in yaptığı gibi geç bir özür dilemesi olarak kabul ediyoruz. S&P, bu uygulamayı yaparak Türkiye'ye karşı geçmişte yapmış olduğu hatalardan dolayı özürünü bir parçada olsa yerine getirmiştir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: