Spor Hukukunda Güncel Gelişmeler Ve Sorunlar Sempozyumu

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Spor Hukuku Komisyonu tarafından düzenlenen Spor Hukukunda Güncel Gelişmeler ve...

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Spor Hukuku Komisyonu tarafından düzenlenen Spor Hukukunda Güncel Gelişmeler ve Sorunlar Sempozyumu, Point Hotel'de yapıldı.

TMOK yetkililerinin katıldığı sempozyuma Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman ve Fenerbahçe Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Merçil'de katıldı.

TMOK 1. Başkan Yardımcısı, Spor Hukuku Komisyonu Başkanı ve Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) Hakemi Türker Arslan'ın yönettiği ilk oturumda, Spor Genel Müdürlüğü Baş Hukuk Müşaviri Avukat Zübeyt Aydın, Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Faruk Öksüz ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Helvacı, Spor Kulüplerinin Yeniden Yapılandırılması konulu çalışmaları ve düşüncelerini aktardı.

Reklam
Reklam

“TRANSFER DEDİĞİMİZ OLAYLAR BİR KANTARI OLMADIĞI İÇİN İZAFİ OLARAK DEVAM EDİYOR”

Sempozyuma konuşmacı olarak katılan Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, Türkiye'de spor kulüplerinin kötü yönetildiğini dile getirdi.

Sempozyumda kulüpler sert çıkan Orman, başkanların ve yöneticilerin popülizm uğuruna kulüpleri borçlandırdığını, paraların kontrol edilemez olduğu için nereye gittiğinin kimse tarafından bilinmediğini söyledi.

Konuyla ilgili daha detaylı bilgiler veren Fikret Orman şöyle konuştu:

“Transfer dediğimiz olaylar bir kantarı olmadığı için de izafi olarak devam ediyor. Yani bir oyuncu 1 milyon Avro da edebiliyor, 100 bin Avro da. Aynı oyuncu 10 milyon Avro da, 20 milyon Avro da edebiliyor. Hiçbir denetleme olmadığı için, 'Piyasa koşulları bunu belirliyor' lafı ardında transferlerle kulüpler borçlandırılıyor” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE'DE KULÜPLER KÖTÜ YÖNETİLİYOR”

Kulüp başkanlığı ve yöneticiliğinin popüler bir iş olduğuna dikkat çeken Orman, “Türkiye'de kulüpler kötü yönetiliyor. Kulüpleri yöneten kişiler yönetim kurulu başkanıdır ki, ben Türkiye'nin bize göre en büyük camiasının başkanı olarak bunu kendi adıma da söyleyebilirim. Ne yapıyorlar? Bu, olduğunuz mevki itibarıyla popüler bir iş. Bu popülariteyi de masrafları da kendi cebinizden yapmadığınız için, kulüp bütçesinden yaptığınız için gayet güzel harcayabiliyorsunuz ve kendi popülaritenizi artırabiliyorsunuz. İyi yönetilen kulüplere başkanlar çıkıyor, son seçimde bizim yaşadığımız durumda olduğu gibi de, kötü durumda olan kulüplere de aday çıkmıyor. Çünkü orada popülarite olabilecek bir ortam kalmıyor. Benim söyleyeceğim en önemli şey şudur, sistemden beslenenler sistemi değiştiremezler. Bunu kulüplerin değiştirmesini beklemek bence hayalciliktir. Çünkü kulüpteki başkanlar, ben de dahil olmak üzere biz bu sistemin içindeyiz. Sistemini bozmak kimsenin işine gelmez. Yasal sorumluluk gelirse buralara yönetici bulunmaz fikrine katılmıyorum. Hiç kimse endişe etmesin” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye’de futbolun, Avrupa'ya bakıldığında Katar öncesi bir lokasyon olarak göründüğünü ifade eden Fikret Orman, taraftar baskısıyla yüksek bedeller ödenerek transferler yapıldığını kaydetti.

“Popülariteyi artırmak için taraftar ne diyorsa ona göre hareketleniyorsunuz” diyen Orman, “‘Büyük başkan’ diye bağırılması insanların hoşuna gidiyor. Bedava biletler dağıtılmayınca küfürlü tezahüratlar başlıyor. Bu sefer de camia başkanları taraftarın esiri olmaya başlıyor” ifadesinde bulundu.

“SPORUN GÜZELLEŞMESİNE BİRAZ CAMİA OLARAK KATKIDA BULUNMAK İSTİYORUZ”

Bir süre önce Beşiktaş ve Bursaspor taraftarları arasındaki gerginliği gidermek için yaptığı girişime de dikkat çeken Orman, konuyla ilgili olarak, “Sporun güzelleşmesine biraz camia olarak katkıda bulunmak istiyoruz, çirkinlikler ortada olmasın diye. Bursaspor ile Beşiktaş'ın bir şeyleri var biliyorsunuz. Bursalı taraftarlar hapse girdi, ondan dolayı bu iş olmaz. Bunların cami avlusundan alınıp hapse atıldığı falan yok. Polise taş atılıyor, olay çıkartılıyor. Bunlar hapse atılmış. Özellikle Bursaspor ile alakalı bu konulara girmek istemedim ama sonucunda bir noktaya gelmek istiyorum. Taraftar, popülarizm, medya, medyada daha fazla yer bulabilmek, camialara hiddetle açıklamalar yapmak. Bunlar hem sporu geren, hem de çirkinleştiren konular” açıklamasını yaptı.

Reklam
Reklam

"BASKETBOL ŞUBESİ PROFESYONELLEŞECEK"

Kulübün basketbol şubesini de tam anlamıyla profesyonelleştirmek istediklerini aktaran Orman, amatör şubelerdeki bütün branşların da profesyonel yönetildiğini belirtti.

Beşiktaş kulübü Başkanı Fikret Orman ayrıca, sahaya atlayanlarla ilgili olarak bunların münferit olaylar olduğunu ve bu olaylardan kulüp olarak ceza aldıklarını aktararak, “Atlayanları artık biz 'Yakaladık, bırakalım' yapmıyoruz. Gidip savcılığa suç duyurusu yapıyoruz. Dava açıyoruz ama daha ceza alanı görmedik. O insanların ceza almasını istiyoruz” dedi.

Toplantının ikinci oturumundaki konuşmacılardan eski TFF Yönetim Kurulu Üyesi avukat Yunus Egemenoğlu sie, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un şu anda hiçbir tespit olmadığı için ‘ölü’ bir yasa olduğunu savunarak, “Adliyeye girenlerin hepsi salınıyor” dedi.

Eski TFF Yönetim Kurulu Üyesi ve TMOK Üyesi Erdal Batmaz ise Türk sporunun en büyük sorunlarından birisinin demokratiklik olduğunu dile getirdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz