Spor yaparken en sık yapılan hatalar

Spor yaparken bu hataalra düşmeyin!

Çok fazla spor yaptığınız halde hayalini kurduğunuz vücuda ulaşamıyor musunuz? Eğer uzun uğraşlarınızın hepsi sonuçsuz kalıyorsa bir şeyleri yanlış ya da eksik yapıyorsunuz demektir.

Spor yaparken herkesin yaptığı hataları sizin için yazdık. Dengeli beslenmemek, hep aynı tempoda ilerlemek, egzersizi farklılaştırmamak ve daha fazlası bu listede.

İşte spor yaparken en sık yapılan 7 hata...


Yalnızca kardiyo çalışmak

Yağ yakmak için kardiyo çalışmak oldukça önemli. Ancak yalnızca kardiyoya takılıp kalmak, antrenmanları değiştirmemek ve kaslanmaktan korkulduğu için ağırlık kaldırmamak kadınların yaptığı hataların başında geliyor.

Reklam
Reklam

Sürekli yapılan kardiyo antrenmanları kaslarınıza zarar verir ve metabolizmanızı kötü bir duruma getirir. Biraz ağırlık çalıştığınızda ise durum tam tersine döner ve kaslarınızı güçlenirken metabolizmanız da daha sağlıklı olur. Kardiyo çalışmalarınıza tamamen son vermek yerine, antrenmanlarınıza ağrılık kaldırmayı ekleyerek egzersiz rutininizi biraz farklılaştırabilirsiniz.


Çabuk umutsuzluğa kapılmak

Sürekli egzersiz yaptığınız halde herhangi bir sonuç alamıyor musunuz? Bu gibi durumlarda umutsuzluğa kapılmak ve spor yapmayı bırakmak çok kolay olabiliyor.
Spor yapan pek çok kişi kısa süre içinde büyük değişimler bekler. Ancak vücudunuzun şekle girmesi ve istediğiniz sonuca ulaşması yaklaşık olarak 8 haftayı bulabilir. Önemli olan spor yapma konusundaki kararlılığınızdan vazgeçmemeniz ve tutarlı bir şekilde ilerlemeniz.

Eğer bu süreci daha hızlı bir şekilde geçirmek istiyorsanız, interval antrenmanları deneyebilirsiniz. Yaklaşık 30 dakika süren bu antrenmanlar, kısa sürede şekle girmeye ve metabolizmayı hızlandırarak yağ yakmayı kolaylaştırır.

Reklam
Reklam

Yediklerinize dikkat etmemek

Yüksek tempolu spor yapıyor olmak maaalesef her şeyi yiyeceğiniz anlamına gelmiyor. Eğer yediklerinize dikkat etmezseniz, yaptığınız sporun hiçbir etkisini göremezsiniz. Uzmanlar, kasları güçlendirmek için öğünlerde daha çok protein tüketmeyi öneriyor. Protein tüketimi yalnızca vücut geliştirmek için değil, spor sonrası kaslara ihitiyacı olan gücü de geri kazandırmak için önemlidir.


Aynı rutinde ilerlemek

Sürekli çalışmanıza rağmen vücudunuz şekle girmiyor ve kilo vermenizde herhangi bir değişiklik olmuyorsa, hemen umutsuzluğa kapılmayın. Sürekli aynı egzersiz programını uygulamanız bu duruma neden olan sebeplerin başında geliyor.

Bu gibi durumlarda kendinizi boşa kürek çekmiş gibi hissetmek yerine hemen bir fitness koçuna danışın ve egzersiz programınızı yenileyin. Dümdüz bir karına ya da sımsıkı kalçalara sahip olmak gibi bir hedefiniz varsa, o yönde egzersizler isteyebilirsiniz.


Kalori yakımını sayma

Spor yaptığı sırada kaç kalori yaktığını düşünmeden edemeyenlerden misiniz? Kardiyo çalışırken kardiyo makinelerindeki kalori sayımını önemsemeyin. Çünkü kaç kalori yaktığınız yalnızca sıkı antrenman yaptığınızla ilgili olmayabilir. Herkesin kalori yakma biçimi ve hızı farklıdır. Bu sebeple kalori yakımını gösteren aletler, sizin için çok doğru sonuçlar vermeyebilir. Kaç kalori yaktığınızı düşünmeye çalışmak yerine en iyi verimi almak için egzersizinize odaklanın.

Reklam
Reklam

Çok fazla mekik çekmek

Mekik çekme hareketi, dümdüz bir karına sahip olmak için egzersizin olmazsa olmaz parçalarından biri olarak bilinir. Ancak düz bir karın için mekik dışında yapabileceğiniz pek çok hareket var. Size en uygun olan egzersiz hareketlerini öğrenmek için spor salonundaki eğitmenlere ve fitness koçlara danışabilirsiniz. Size ve vücudunuzun yapısına özel bir program hazırlayacakları için elde edeceğiniz sonuçlar da çok daha sağlıklı olacaktır.


İyi beslenmemek

Spor yaparken yapılan en büyük yanlışların başında iyi beslenmemek ve öğünleri atlamak geliyor. Pek çok kişi spor yaptığı dönemde midesini suyla doldurur ve aç bir şekilde egzersize devam eder. Ancak boş mideyle spor yaptığınızda egzersiz planınızın çöp olacağını unutmayın. Egzersizinizi sağlıklı bir diyet programı ile destekleyin. Meyve, sebze, yulaf ve protein ağırlıklı beslenmeye özen gösterin. Sağlıklı beslenerek spor yaptığınızda istediğiniz başarıya da daha çabuk ulaşırsınız.