Gerçekten de hemen her yaşta spor yapmanın insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu tespit edilmiştir. Kardiyo-vasküler sisteme faydaları, kasların güç, dayanıklılık ve esnekliğinin artması ile daha güçlü ve sağlam bir vücuda sahip olunması, kişinin kendisini iyi ve mutlu hissetmesi bunlardan bazılarıdır.
Son zamanlarda sağlık için spor yapmaya başlayan veya yapmakta olan kişilerin sakatlanmalarla başvurmalarından dolayı bu konuya tekrar dikkat çekmek gerektiğini düşündüm.
Spor yapmak sağlığa iyi geldiği kadar, sakatlanma riskinin de yükseltir. Çünkü vücudun kapasitesini artırmak için bir zorlanma söz konusudur. Bu yüzden spora başlayacak kişinin, özellikle 35-40 yaşından sonra ise mutlaka kardiyovasküler sistemini kontrol ettirmesi gerekir. Eklem ağrıları varsa bunların spor yapmasını önleyecek düzeyde olup olmadığını, ne tip sporlar yapması gerektiğini belirlenmesi gerekir. Genellikle, kişiler bu desteği ya çevresinden duydukları ile ya da spor merkezindeki çalıştırıcılardan almaktadırlar. Bu da çoğunlukla eksik ve yetersiz bilgi nedeniyle kişilerin kendilerini sakatlanmalarına neden olmaktadır. Ya da herhangi bir şey belirtmeden sadece spor yapmanın kendilerini iyileştireceğini zannederler.
Spor Yapacak olanların dikkat etmesi gerekenler
1-Boyun fıtığı tedavisi olmuş veya ameliyat olmuş kişiler, kollarla ağırlık çalışmasından kaçınmalıdır. Ya da baş destekli, yatar pozisyonda, kişinin kas yapısına göre az kilo ile çalışmalıdır. Dinlenme araları uzun olmalı, yorulmaktan ve zorlanmaktan kaçınmalıdır.
2-Bel fıtığı tedavi olmuş veya ameliyat olmuş kişiler, kesinlikle tam veya yarım mekik,kürek çekme hareketinden kaçınmalıdır. Karın kasları izometrik ( dizler bükülü,sırtüstü yerde yatarken karın kaslarını uzun süreli kasılı tutmak) çalışmaktır. Yürüyüş, yaparken, bisiklet sürerken, karın kaslarını uzun süreli izometrik kasma karın kasları için yeterlidir.
3-Omuz tendon problemi geçirmiş kişiler, omuz eklemini 90 derece ve yukarı kaldırmayı gerektiren ağırlık çalışması yapmamalı, omuzun 90o üzerine kalkması gereken alet çalışmalarını yapmaması gerekir.
Spor olarak sürekli, kulaç atarak yüzme de omuz tendon problemi olan hastaların şikayetlerini ortaya çıkmasına neden olur. Voleybol, tenis, basketbol bu kişiler için sakıncalıdır.
4-Diz kapağı ekleminde problemi olan kişilerin bisiklet çevirmek, spet, çömelme hareketleri içeren çalışmaları yapmamaları gerekir.
Diz ekleminde kireçlenme dediğimiz eklem aşınma ve yıpranması olan dizlerle yürüyüş yapılması sakıncalıdır.Genellikle 50-70 yaş cıvarındaki hastalar sağlık için yürüyüş yaparken diz eklemlerindeki yıpranmayı hızlandırırlar.Hafifte olsa diz ekleminde problemi olan kişilerin eklemlerini kontrol ettirmeleri gerekir.
5-Topuk ağrısı, topuk tendon rahatsızlığı (topuk dikeni) olan kişilerin sert zeminde, altı sert veya ince ayakkabı ile yürüyüp koşmamaları gerekir.
Genel anlamda, herhangi bir eklemde probleminiz varsa o bölgeyi güçlendirmek ancak zorlamamak gerekir. Bu güçlendirme işlemi az kuvvetle, az tekrarla, sürekli kontrolle uzun vadeye yayılmalıdır.Zayıf eklem üzerine yük bindirme çalışmaları yapılmamalıdır.
Özetlersek hastanın yaşına, cinsiyetine sağlık durumuna, vücudunun yapısına uygun sporun belirlenerek yapılması, ona fayda sağlar. Aksi takdirde daha fazla problemlerin ortaya çıkması kaçınılmazdır