Spor yazarları Galatasaray-Aytemiz Alanyaspor maçını değerlendirdi

Galatasaray'ın kendi sahasında Aytemiz Alanyaspor'u 2-0 mağlup ettiği maçı değerlendiren spor basınının usta kalemleri, Belhanda'nın etkisiz bir oyun sergilediği görüşünde birleştiler. Galatasaray'ın gelecek hafta Beşiktaş'la oynayacağı derbi mücadelesinin önemine vurgu yapan spor yazarları, mağlubiyet halinde Igor Tudor'un gönderileceğini iddia ettiler.

Spor yazarları, Galatasaray'ın Alanyaspor'u 2-0 mağlup ettiği karşılaşmayı değerlendirdi.

İşte yazarların görüşleri;

EN KÖTÜSÜ BELHANDA(SERHAT ULUEREN)

Tartışmasız G.Saray’ın en iyisi Serdar Aziz, en kötüsü de Belhanda. Ve bu Serdar, Trabzon maçında yedek, Başakşehir’de cezalıydı, G.Saray iki maçı da kaybetti. Serdar defanstaki görevini kusursuz yaparken ilk goldeki pası alkışı hak etti. Belhanda ise Serdar’ın aksine o kadar güçsüz, o kadar silik ki, anlatılamaz seyretmek lazım. Şut atacak, orta yapacak hali yok. Başakşehir maçının uzak ara en kötüsüydü, dün gece sahanın yine en etkisiz elemanıydı.

Reklam
Reklam

Hızlı oynama, çok adamla saldırma ve bir an önce gol bulma sevdası G.Saraylı oyunculara panik yaptırıyor. Atılan ilk gol dahil 78’e kadar G.Saray’ın net pozisyonu yok ama sonrasında da Gomis’le 2, Rodrigues’le 1 yüzde yüzlük golden yararlanamadı. Serdar’la birlikte G.Saray’ın en iyilerinden Rodrigues ve dünkü gibi diri bir Yasin olunca işler kolay oluyor sarı-Kırmızılı takım için. Yasin kulübede kalsa G.Saray büyük sıkıntı yaşardı.

'Haftaya fişi çekilir'

Ağır Başakşehir şokunu çok iyi atlattı G.Saray. Üstelik zaman zaman iyi de oynadı. Serdar, Rodrigues ve gününde olan Yasin bu takım için ne kadar önemliyse Selçuk’un da formayı alması bir o derece zor. Şimdilik Tudor kalıyor ama haftaya Beşiktaş maçında fişi çekilir bence.

BELHANDA BAŞROLDE(HAKAN ÜNSAL)

Ligin kolay gol atan hücumcuları olmayınca Galatasaray defansı rahat maç çıkardı ve bu sayede Fernando’nun yokluğu da çok hissedilmedi. Fakat, yine ligin kolay gol yiyen savunmasına karşı Galatasaray hücumcuları zorlandı. Bu etkisizlikte Belhanda başrolü alırken, yardımcılıklarını Ndiaye ve Rodrigues yaptı.

Reklam
Reklam

Asıl şaşırtıcı olan Belhanda’nın durumu. Yetenekli, çabuk ve mücadeleden kaçmayan bir 10 numaranın, üstelik Gomis gibi topu saklama ve servis yapma becerisi olan bir forvet ile oynarken etkisiz olması kabul edilir değil.

Son haftalar şunu gösterdi ki, Fernando alternatifsiz, Gomis tek olduğu için çaresiz, takım sol beksiz. Yani, devre arasına mümkün olan en az kayıpla lider girip, eksikleri tamamlayıp zirve yarışına daha güçlü devam etmek lazım.

SEBEBİ KANATLAR(LEVENT TÜZEMEN)

Başakşehir hezimetinden sonra Galatasaray'ın Alanya'ya karşı coşkulu, arzulu ve kazanma duygusu yüksek bir oyun oynamasının en büyük nedeni kanatların çalışmasıydı. Yasin'in solda, Rodrigues'in sağda görev yapması Galatasaray'ın hücumlara hızlı çıkmasını sağlarken taraftarı da maçın içine çeken bir sinerji yarattı. Rodrigues'in hiperaktif oyunu Alanya'nın sağ tarafını allak bullak etti, ayrıca Mariano'nun daha güvenli ve daha verimli hücuma katılmasını sağladı.

Kaptan Selçuk oyunun yönetiminde yer alırken oyunun patronu olması gereken Belhanda korner atışlarının dışında Galatasaray'ın çabuk oynama isteğine ayak uyduramadı.. Bu kadar yüksek maliyeti olan Belhanda'nın "Bal yapmayan arı" görüntüsünden uzaklaşıp oyuna ağırlığını koyması gerekiyor. Ndiaye güçlü fiziği, koşu kalitesi ve mücadeleci yapısıyla orta alanı tek başına kontrol etti. Ndiaye hırslı bir oyuncu ama bazen "Çok şey yapayım derken" yaptığı top kayıplarıyla süt veren ineğin süt çanağını döken sakarlığına benziyor. Ndiaye basit oynadığı sürece katkı verir.

Reklam
Reklam

Ünlü İtalyan hoca Lippi'nin dediği gibi: "Her oyuncuya hem yararlı olduğunu hem de vazgeçilmez olduğunu hissettireceksiniz. Ve tüm kadronun 'biz' diye düşünmesini sağlayacaksınız." Bu kadro yapısı dilerim Tudor'un aklını başına getirir, rekabeti sürdürür ve "Ben yaptım oldu" gibi sabit ve maceracı düşünmesini engeller. Gerçek şu ki; Love-Fernandes ikilisinin olmaması, M'Billa'nın sakatlanıp çıkması Galatasaray adına büyük şans oldu.

ÖZBEK'İN FIRÇASI...(İLKER YASİN)

Başkan Dursun Özbek’in Tudor fırçası, geçen haftanın uyuşuk takımını agresif, basan, koşan bir takım haline getirmiş. Eğer Tolga ısınırken sakatlanmasa ve yerini Yasin’e bırakmasa soldan Yasin’e oranla daha çok ceza alanına girecek ve golcü kimliğiyle hem atacak hem de Gomis’in alanını genişletecekti. Uzun zamandır forma bekleyen Yasin, 1 gol, 1 asistle ‘Bu işi ben de yaparım, atarım, attırırım’ diye hocasına mesaj yolladı.

Mariano ve Rodrigues. Sağ tarafta hangisi bek, hangisi açık belli değil. Solda, önde Yasin, arkasında Latovlevici... Kornerden gelen sayısız orta ve pas varken, Eren, Gomis’in yanında olmalıydı bence. Ama Başakşehir’den yenen 5 golün faturası çift santrfora çıkarılınca Tudor’un yüreği yetmedi dün gece iki santrforla başlamaya.

Reklam
Reklam

Fernando takıma, Belhanda gerçek futboluna döndüğünde... Kanatlar dün gece olduğu gibi durmadan uçtuğunda... Gomis’in ceza alanı yalnızlığı bittiğinde... Tudor ‘büyük maç kazanmadan da şampiyon olunur’ inanından vazgeçtiğinde, Galatasaray hedefe daha kolay gidecek.

KATKISI YOK(OSMAN ŞENHER)

Sarı-kırmızılılar iyi futbol mu oynuyor? Kesinlikle hayır. Bu kaliteli kadronun daha coşkulu futbol ortaya koyması gerekir. Takımın beyni dediğimiz Belhanda iki haftadır oynamasına rağmen takımın en kötüsü. Verdiği pasların çoğu rakibe gitti. Bilemiyorum herhalde gerçek futbolu bu değil. Uyum devresi mi yaşıyor, nedir anlayamadım. Ama kesinlikle takımına en ufak bir katkısı yok. Oyuna ağırlığını koyamıyor. Girdiği ikili mücadelelerin çoğunu da kaybediyor.

Tolga ısınırken sakatlandı. Yerine Yasin oynadı ve parmağını Tudor’un gözüne soktu! Adeta “Neden beni oynatmıyorsun?” dedi. İlk golü attı, ikinci golün de pasını verdi. Hırvat hoca bu futbolcuları değerlendirmeli. Selçuk uzun zamandan beri oynamamasına rağmen iyi koştu, mücadele etti ve takımına katkı sağladı.

Reklam
Reklam

Her şeyden önemlisi, son 15 dakika o kadar net gol pozisyonlarına girildi ki, kaçan gollere akıl sır ermiyor. Gomis gol atmasına rağmen, dün gece son vuruşlarda şanssızdı. Vurduğu toplar ya auta gitti ya da iki gol yemesine rağmen çok iyi kurtarışlar yapan Haydar daha fazlasına müsaade etmedi. Sonuçta son 20 dakika oynanan futbol, o coşkulu taraftarı mutlu etti.

LATO'YA KIRMIZI(MUSTAFA ÇULCU)

4. dakika Latovlevici’nin Maniatis’e yaptığı hareket kırmızı kart. Sarı bile çıkmadı.

61’de Serdar Aziz’in Gassamo’ya yaptığı hareket penaltı ve kırmızı kartı gerektiriyordu. 79’da Emre’nin Ndiaye’ye yaptığı hareket 2. sarıdan kırmızıyı gerektiriyordu. Hakem ayrıca 8’de Selçuk, 15’te Serdar Aziz ve 45’te Ndiaye’ye sarı kart çıkarmalıydı.

İNANILMAZ İŞLER...(EVREN TURHAN)

Maçın ilk yarısında Galatasaray, ilk 7 haftada ki temposu ve isteğiyle sahadaydı. Özellikle Mariano ve Rodrigues inanılmaz işler yaptılar. Rodrigues bir de son final paslarını yapsa tadında yenmez durumdaydı. Rakibine ilk yarı tek bir pozisyon vermeyen bir Galatasaray vardı sahada..

Reklam
Reklam

Maç boyu tek posizyonu olmayan Alanya, golü az daha yan toptan buluyordu. Galatasaray, son bölümde zaman zaman oyun dan düşse de arzusu isteği devam etti. Rodrigues sahada herşeyi yaptı ama golü yapamadı. Gomis 2 net pozisyonu değerlendiremedi, ama üçüncüde fişi çekti. Aslan sonuç olarak istediğini aldı ve 3 puanı hanesine yazdırdı..