"Sporculara da olur"

ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (OGÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ünalır, sporcuların da kalp krizi geçirebileceğini söyledi.

Prof. Dr. Ahmet Ünalır, Fenerbahçe'nin Brezilyalı futbolcusu Washington'un bir süre önce kalp krizi geçirmesi üzerine konuyu değerlendirmek üzere bugün basın toplantısı düzenledi. Genç yaşta kalp krizine yakalanmanın çeşitli sebepleri olduğunu kaydeden Ünalır, "Yaşlılara göre gençlerin kalp krizi geçirme riski daha azdır. Genç bir futbolcu olan Washington da kalp krizi geçirdi. Kalp krizine yakalanmanın unsurları bulunmaktadır. Ailesinde genç yaşta kalp krizi geçirenler varsa, kolestrol düzeyi yüksekse, sigara kullanıyorsa, fazla kiloluysa, bu tür kişilerin genç yaşta kalp krizi geçirmeleri mümkündür" dedi.

Reklam
Reklam

"KALP KRİZİNDE ÖLÜMLERİN YARISI İLK 24 SAATTE" Prof. Dr. Ünalır, kalp krizinin (miyokard infarktüsü), kalbi besleyen arterin tıkanması sonucu geliştiğini kaydederek, "Genellikle arterdeki tıkanmanın sebebi pıhtıdır. Tıkanmış arterde kan akımı olmayacağı için tıkalı arterin beslediği bölge kanlanamaz ve hücre ölümü olur. Kalp krizinde, ölümlerin yüzde 50'si ilk 24 saat içinde oluşmaktadır ve ölümlerin büyük çoğunluğundan öldürücü ritim bozuklukları sorumlu tutulmaktadır. Kalp krizi geçiren hastaların yüzde 25-30'u önceden hiçbir kalp şikayeti (göğüs ağrısı) olmaksızın kalp krizi geçirirler. Çoğunlukla kalp krizi sabah saatlerinde oluşmaktadır" diye konuştu.

Sürekli spor yapan kişilerde kalp krizi riskinin az olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ahmet Ünalır, ailede genç yaşta kalp krizi geçirenlerin olması halinde, irsi olarak diğer bireylerde de kalp krizi geçirme riskinin artabileceğine dikkati çekti.

KALP KRİZİNİN BELİRTİLERİ... Spora aç karnına başlanması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ünalır, "Spor yapan kişilerin kalp krizi geçirmeleri, yapmayanlara göre yüzde 25 daha azdır. Kalp krizi geçirme oranı, erkeklerde daha yüksektir. Bayanlarda bu oran düşüktür. Ancak, risk her zaman mevcuttur. Kalp krizi genellikle 40 yaşından sonra görülür. Bu hastalık zengin hastalığıdır. Fakir ülkelerde, kalp krizi gibi bir problem yoktur. Çünkü, o ülkelerde insanlar genç yaşta ölmektedir. Kalp krizi geçiren hastalardaki belirtileri, göğüs ağrısı, nefes darlığı, göğüste yanma hissi, her iki omuzda ağrı (sol omuzda daha belirgin), sırt ağrısı, boyunda tıkanma hissi ve çenede ağrı, terleme, bulantı, kusma, baş dönmesi, şuurun kısmi ya da tam kaybı olarak sıralayabiliriz. Kalp krizi eğer hastada yaygın ve belirli bir noktada değil ise ağrının süresi uzun (25-30 dakikadan fazla), nefes darlığı, terleme, bulantı, kusmada mevcut ise bu hastaların kalp krizi geçirme olasılığı yüksektir. Hastanın ağrısı nokta şeklinde, bıçak saplanır gibi saniyeler süren, nefes alıp vermeyle ya da öksürükle değişiyorsa, bu hastaların kalp krizi geçirme olasılığı yoktur" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Ünalır, hastaların ikinci kez kalp krizi geçirmemeleri için mide şikayetleri yoksa hayat boyu asprin, beta bloker (kalbin işini ve öldürücü ritim bozukluklarını azaltıyor) almaları gerektiğini sözlerine ekledi.