Sporculara 'doğru Düşme' Tüyoları

Düşmeyi biliyor musunuz, iyi düşer misiniz, “hayır” mı, peki iyi düşmenin bir formülü olduğunu söylesek...

Düşmeyi biliyor musunuz, iyi düşer misiniz, “hayır” mı, peki iyi düşmenin bir formülü olduğunu söylesek ne dersiniz? Futbol, basketbol, voleybol, hentbol ve daha birçok spor aktivitesi sırasında profesyonel olun ya da olmayın bilmeniz gereken ilk şeylerden biri 'düşmek' olmalı. Çünkü yüksek hareketlilik gerektiren sporların sakatlık riski de bir hayli fazla!

Acıbadem Fulya Hastanesi Sporcu Sağlığı Merkezi’nden Spor Hekimliği Doçenti, Fizik Tedavi Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Tolga Aydoğ, ‘düşmenin de doğrusu yanlışı mı olurmuş’ diye düşünülmesinin büyük yanılgı olacağını belirtiyor. Sporculara doğru düşme tekniklerini öğrettiklerini belirten Dr. Aydoğ, "öylece onlar da bu teknikleri öğrenerek profesyonel yaşamlarında sakatlık riskine karşı neler yapabileceğini öğrenmiş oluyor.” dedi.

Reklam
Reklam

“ÖN ÇAPRAZ BAĞ YARALANMASI BAYAN SPORCUDA 2-8 KAT FAZLA”

Ön çapraz bağ yaralanmaları bayan sporcularda erkeklerin 2-8 katı kadar fazla oluştuğuna dikkat çeken Dr. Tolga Aydoğ, bunun nedenlerini şöyle ifade etti:
“Bayan sporcularda dizin ön kısmında bulunan ‘kuadriseps kası’ ile arkasında bulunan ‘hamstring’ kasının dengesizliği. Sporcunun kalça ve gövde kontrolünün yeterli olmaması. Sıçradıktan sonra yere düşme anında bu sorunların daha belirgin olması. Normal düşme mekanizmasını maç /antrenman sırasında değil de saha veya laboratuar ortamında değerlendirilmesi ile bunların saptanması söz konusu olabiliyor.”

Dr. Aydoğ, sporcuya uygulanan işlemi şöyle anlattı:
“Sporcu öncelikle bir merdivenin üzerine çıkıyor. Buradan aşağıya atlıyor. Ardından sanki voleybolda blok yapıyormuş gibi ellerini yukarı kaldırarak tekrar sıçrıyor. Bu hareket sporcunun dizinin kameraya alınıp, yavaşlatılmış şekilde tekrar gözden geçirilmesi ile sporcunun varsa yanlış hareket şekillerinin ortaya konulmasını sağlıyor. Bunların dışında sporcuların sadece düşme şekillerinin değil, bacak kas kuvveti, esnekliği, gövde-kalça kuvvet ve dayanıklılığı, ayak taban yapısı, bacak uzunlukları da gözden geçirilerek sporcunun yaralanmaya meyilli olup olmadığı ortaya konuluyor.”

Reklam
Reklam

“DOĞRU DÜŞMENİN FORMÜLÜ”

Sporcuları doğru düşme tekniklerini ve koruyucu önlemler hakkında bilgilendiren Aydoğ, doğru düşmenin formülünü 5 maddede özetliyor: “Ayaklarınız arasında omuz mesafesi kadar aralık olsun. Düşerken diz ve kalçanızı oldukça fazla bükün. Ayaklarınız aynı anda yere temas etsin. Ayaklarınız aynı hizada olsun. Dizleriniz ve bacaklarınız içe dönük olmasın.”

Sporcuların yüksek hızlı kamera ve hareket analizi sistemi ile değerlendirilmesi sonunda düşmenin hangi safhasında yanlış yaptığının bulunabileceğini belirten Aydoğ, sporcuların 4 şarta bağlı olarak düzenli aralıklarla kontrolden geçirilmelerini öneriyor: “Sporcu travma olmadan ön çapraz bağ yaralanması geçiriyorsa. Sık sık ayak bileğinden, dizinden ve kalçasından yaralanıyorsa. Sporcu özellikle de 12-20 yaşı arasındaysa ve bayansa, spor yaptığı sürece dönem dönem kontrolden geçirilmelidir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz