Sporcuları Sakatlanmadan Terapi Ediyorlar

Futbolcuların sportif yaralanmaları ve rehabilitasyonu açısından gelişen sağlık sektörü yeni testlerle gündemde. Sporcu sağlığında Belçika'da...

Futbolcuların sportif yaralanmaları ve rehabilitasyonu açısından gelişen sağlık sektörü yeni testlerle gündemde.

Sporcu sağlığında Belçika'da uygulanan sakatlanma öncesi testleri artık Türkiye'de de uygulanır hale geldi. Gençlerbirliği Külüp Doktoru Savaş Kudaş ve fizyoterapist ekibi profesyonel sporla uğraşanların sakatlanmadan önce tedavi ediyor. Karum Alışveriş Merkezi'nde açılan sporcu sağlığı merkezinde yapılan testler Belçika'da bir merkezle birlikte değerlendiriliyor. Sporcunun sakatlanması muhtemel kaslarına yönelik verilen çalışma programı sayesinde menisküs, ön ve yan çapraz bağ kopması, kaslarda aşırı esneme en küçük hareketlerde burkulma gibi spor yaralanmalarının önüne geçiliyor.

Reklam
Reklam

Merkeze gelen sporcuların kas boyu, eklem genişliği, kasın gücü gibi ölçümler yapıldığını anlatan spor hekimi Savaş Kudaş, ölçümleri Belçika'daki merkezle online paylaştıklarını anlatıyor. Sparta Nova adı verilen sistemle yaklaşık 1,5 saat süren taramının ardından sporcuya ilişkin değerlendirme yapılıyor. Olması muhtemel sakatlıkların yaşanmaması için 6-8 haftalık çalışma programı veriliyor. Yılda bir kez yapılan ölçümün maliyeti 150 Euro. Futbolda ençok yapılan hareketleri tekrarlatıp yapılan değerlendirme ile kaslarda meydana gelebilecek yırtılma, çapraz bağ kopmasının önüne geçiliyor. Hasta sisteme üye olduktan sonra yılda bir defa testi yaptırması yeterli oluyor. Bu test daha çok profesyonel anlamda spor yapan özellikle genç yaştaki aktif sporcular ile ortayaş ve üstü sporla ilgili olanlara yapılıyor.

Yeni açılan sporcu sağlığı merkezi Anadolu'nun tek sporcu merkezi olma özelliğine sahip.
“Spor hekimi sadece sporcu geldiğinde bunun rehabilitasyonunu yapan değil, sporla uğraşan herkesle ilgilenir" diyen Kudaş, bu merkezde 3 fizyo terapist 1 doktorun çalıştığını söylüyor.

Reklam
Reklam

Kudaş, "Konsülte doktorlarla çalışıyoruz. Fitnis merkezi, sporcu sağlığı merkezi ve rehabilitasyon aletleri, manuel terapi, trambositten zengin plazma,(kendi kanından doku alıp trambositten ayırıp tedavi yöntemi) elektro terapi cihazları, tenisçi dirseği (ESWT) cihazı var. Son derece yeni cihazlarla özellikle yaralanmalarda ameliyat sonrası tedavinin yüzde 50'lik kısmı olan rehabilitasyonu birlikte yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de sporcu sakatlanmalarının uzun sürebildiğine dikkati çeken Kudaş, “Anadoluda sporcu sağlığı merkezi yok. Sporcu nereye gideceğini bilmiyor, ya ortopedist , ya fizik tedavici görüyor. Yaralanmanın önüne geçmek her zaman önemli. Ameliyat kadar sonrası rehabilitasyon da önemli. Sporcunun sakatlanmasında yüzde 50 faktör sporcuya, kalanı ise zemin, ekipman, antremanın niteliği , sağlık ekibi gelir. Bizler destek ekibiz. Yetirince çalışlamadıysa, sporcu iyi beslenmiyor iyi uyumuyorsa sporcu sakatlanır. Bizler bunun önüne geçmek ve aktif spor hayatını uzatmaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: