Sporda şiddet masaya yatırıldı

MALATYA (İHA) - Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) Malatya Şubesi tarafından düzenlenen "Sporda şiddete hayır" konulu sempozyumda sporda şiddet masaya yatırıldı.

Belediye Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen sempozyuma Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Genel Başkanı Onur Belge, Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) Genel Başkanı İsmail Dilber, Malatya Emniyet Müdürü Orhan Savaş, Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Güzelaydın, Malatyaspor yöneticisi Suat Kozluklu ve Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Recep Cengiz katıldı.

Reklam
Reklam

TÜFAD Derneği Malatya Şube Başkanı Erkan Gültekin, yaptığı açılış konuşmasında, "Hayatı güzelleştirmek için şiddete hayır. Şiddeti beyinlerimizden ve sahalarımızdan kaldırmak istiyoruz" dedi.

Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın ise, spor ve şiddet kavramlarının hiçbir zaman yan yana gelemeyecek kavramlar olduğunu belirterek, "Spor centilmenlik ruhu içerisinde yarışmayı sağlar. Spor toplumsal bir kurumdur. Şiddet sporu yok etmeden, biz şiddeti yok edelim" diye konuştu.

Malatya Valisi Osman Derya Kadıoğlu da, spor ve şiddet kelimelerinin birbirlerine tamamen zıt kelimeler olduğunu söyleyerek, "Bu 2 kelimeyi birlikte kullanıyorsak, halen bir şeyleri yapamıyor ya da bir şeyleri yanlış yapıyoruz demektir" ifadelerini kullandı.

TSYD Genel Başkanı Onur Belge, birilerinin şiddetin önlenmesini istemediğini söyleyerek, "Futbolu, sporu şiddetle yan yana getirmeyelim. Şiddet sporun içinde değil, çevresinde oluyor. Tribünlerde toplanan potansiyel şiddetin birileri dışarı çıkmasını istemiyor. Çünkü dışarı çıktığında dağılacaktır ve bir daha yakalanamayacaktır. Basının engellenmesi asla şiddeti engellemeyecektir" dedi.

Reklam
Reklam

Erman Toroğlu'nun üslubuna katılmadığını belirten Belge, Fatih Altaylı'yı da mahkemeye verdiklerini ifade etti.

TÜFAD Genel Başkanı İsmail Dilber ise, Türkiye'de 13 bin futbol antrenörünün bulunduğunu kaydederek, teknik adamların taraftarı kışkırtıcı tavır ve hareketlerden kaçınması gerektiğini söyledi. Dilber, şiddetin yok edilmesi için Türk antrenörlerine büyük görevler düştüğünü sözlerine ekledi.

Malatya Emniyet Müdürü Orhan Savaş da, sahalarda yaşanan şiddette kulüp yöneticilerinin de sorumlu olduğunu belirterek, "Sporun oyun olduğunu unuttuğumuz, sevgi, saygı ve kardeşliğin, centilmenliğin gözardı edildiği durumlarda, spor özellikle futbol şiddet, terör gibi olumsuz terimlerle anılmaya başlar. Sorumluların ve rollerin önceden belirlenmediği bir sistemde sorumlu bulamazsınız. Tartışmalarda hemen her olaydan sonra suçlu bellidir. 'Polis gerekli tedbiri alamadı', 'Polis yetersiz kaldı' veya 'Polis bolca dayak attı, olan seyirciye oldu' gibi haberler ve yorumlarla suçlu ya polistir ya da taraftar derneklerine olaylar ihale edilmekte. Böylece kolayca suçlu bulunmaktadır. Çıplak gözle bakıldığında bu tespit doğrudur. Çünkü göz önünde polis ve taraftar vardır. Taraftar denen gruplara kabaca kulüp yöneticileri tarafından organize ve finanse edilen, 'taraftarım demekten' başka özelliği ve kulüplere hiçbir katkısı olmayanlar olarak tarif edebiliriz. Bu tariften sonra stat dışında veya stat içerisinde şiddeti, tribün terörünü yaratan bir grup suçludur diyoruz. Peki bunları finanse ve organize eden kulüplerin hiç mi günahı, suçta payı yok ?" dedi.

Reklam
Reklam

Stat anarşisi veya tribün terörü denilen olayın organize bir suç faaliyeti olduğunu ifade eden Savaş, "Statlarda huzur sağlanmak isteniyorsa, fanatik taraftarları kulüpler desteklemeyecek, polis seyretmeyecek, medya da alınan her türlü güvenlik önlemlerinde ve uygulananları taraftara baskı şeklinde yorumlamadan kamuoyuna objektif olarak yansıtacak şekilde bir zihniyet devrimi yapılırsa gerçekten huzur sağlanacaktır. Başka çaresi de yoktur. Özellikle iddia ediyorum, bizim kulüplerimizin tamamı tribünlerde huzuru sağlayabilecek güçtedir. Çünkü statlarda bahsettiğimiz şiddet olaylarının hiçbiri Şampiyonlar Ligi veya UEFA Kupası maçlarında olmuyor. Evde kurt, Avrupa'da kuzu misali herkes kurallara uyuyor. Çünkü yöneticiler de taraftarlar da UEFA'nın bu konulardaki duyarlılığını ve uyguladığı çok ağır ceza yaptırımlarını gayet iyi biliyor" diye konuştu.

Sempozyumda Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Güzelaydın, Malatyaspor Yönetim Kurulu Üyesi Suat Kozluklu ve Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Recep Cengiz, sporda şiddet konuları ile ilgili olarak yorum ve değerlendirmelerde bulundular.
Sempozyum, dinleyicilerden gelen soruların cevaplandırılmasının ardından sona erdi.

Reklam
Reklam