Spotify kapanıyor mu? RTÜK’ten lisans uyarısı! Spotify kapatılacak mı?

Spotify kapanıyor mu sorusu çok sayıda Spotify kullanıcısı tarafından sorulmaya başlandı. Son olarak Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Spotify ve FOXplay’i lisans başvurusu yapmamaları halinde yayınlarına erişim engeli gelebileceği konusunda uyardı. Peki, Spotify kapatılacak mı? Spotify’a erişim engelleniyor mu? İşte detaylar...

Sosyal medyada çok sayıda kullanıcı tarafından Spotify kapanıyor mu sorusu sorulmaya başlandı. AA muhabiri tarafından edinilen bilgilere göre internet radyo ve televizyonlarının RTÜK denetimine tabi olmasıyla beraber çok sayıda yayıncı kuruluş Üst Kurul’a lisans başvurusu yaptı. Netflix, Mubi ve Amazon Prime Video gibi uluslararası çapta tanınan yayıncılar da lisans başvuru sürecini başlattı. Ancak dünya çapında faaliyet gösteren kimi kuruluşlar başvuru konusunda gecikti. Şimdi, Spotify engelleniyor mu sorusu gündeme geldi.

Reklam
Reklam

Spotify kapanıyor mu?

Üst Kurul, İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığının incelemeleri sonucunda Spotify ve FOXplay’in “https://open.spotify.com ve https://www.foxplay.com.tr/ adreslerinden internet ortamında isteğe bağlı olarak yayıncılık faaliyeti yaptığını, Paylaş FM’in http://ww.paslasfm.com/ internet ortamından radyo yayını, Medyaport TV’nin de http://medyaporttv.com/ adresinden lisanssız televizyon yayını yaptığı konusunda belirlemede bulundu.

RTÜK incelemelerden sonra 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunun “Yayın hizmetlerinin internet ortamından sunumu” ile Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik'in "İnternet ortamından yayın lisansı almadan yapılan yayın hizmetleri" maddeleri uyarınca uyarı niteliğinde duyuru yaptı. Bu gelişmenin ardından kullanıcılar arasında Spotify’a erişim engelleniyor mu sorusu tartışılmaya başlandı.

Reklam
Reklam

Spotify kapatılacak mı?

Üst kurul yaptığı duyuruda, yayıncıların başvuru talebinin yer aldığı dilekçeler ve taahhütname ile yayın lisansı başvurusunda bulunabileceklerini ve 3 aya tekabül eden yayın lisans ücretini de peşin ödemeleri gerekliliğini belirtti. Başvurunun ardından yayıncıların 3 ay süresince yayınlarına devam edebileceklerine vurgu yapıldı. Üst Kurul, yaptığı duyuruda belirlenen süre içinde ilave 3 aylık yayın lisansı ücretini peşin olarak ödemeleri ancak internet ortamından yayın lisansı işlemlerinin tamamlanmaması halinde yayıncıların bir 3 ay daha yayın hizmetlerinin sunabileceklerini de bildirdi.

Duyurunun ardından lisans başvurusu yapmamış olanların 72 saat içinde yayınlarını sonlandırması gerekiyor. Başvuru yapılmaması halinde ise RTÜK yasa gereği ilgili yayıncılar hakkında suç duyurusunda bulunacak. Aynı zamanda sulh ceza hakimliğinden yayın kuruluşları hakkında erişim engeli isteyecek. Spotify erişim engeli konusunun nasıl sonuçlanacağı merakla bekleniyor.

Reklam
Reklam

Son olarak RTÜK'ten yapılan güncel duyuru neticesinde kullanıcılar tarafından Spotify kapanıyor mu 2020 sorusu yeniden gündeme geldi. RTÜK yaptığı duyuruda, internet ortamından yayın lisansı almadan yayın hizmeti yapıldığı tespit edilen URL adreslerini; www.medyaporttv.com, www.paylasfm.com, https://open.spotify.com ve https://www.foxplay.com.tr/ olarak açıkladı. Duyuruda, Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmeliğin "İnternet ortamından yayın lisansı almadan yapılan yayın hizmetleri" başlıklı 10 uncu maddesi kapsamında; internet ortamından yürütülen yayıncılık faaliyetine ilişkin olarak yayın lisansı başvurusunda bulunabileceği, başvuru talebini içeren dilekçesi ve eki taahhütname ile birlikte üç aya tekabül eden yayın lisans ücretini peşin olarak ödemesi halinde üç ay süresince yayınlarına devam edebileceği hatırlatıldı.

Buna ek olarak belirtilen süre içerisinde internet ortamından yayın lisansı verilmesi işlemlerinin tamamlanmaması ve bu süre için de hesaplanacak yayın lisansı ücretini peşin olarak ödemesi halinde ilave üç ay daha yayın hizmetlerini sunabileceği belirtildi. Ayrıca başvuru talebini içeren dilekçesiyle birlikte taahhütnameyi sunmaz ve üç aya tekabül eden yayın lisans ücretini peşin olarak ödemez veya yayın hizmetlerine bu duyuruyu müteakiben 72 saat içerisinde son vermez ise Üst Kurul tarafından 6112 sayılı Kanunun 29/A maddesinin ikinci fıkrası uyarınca sulh ceza hâkiminden söz konusu yayınla ilgili olarak erişimin engellenmesi talebinde bulunulacağı ve ayrıca aynı Kanunun 33 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulacağı konusunda ihtarda bulunuldu.

Reklam
Reklam