SQL nedir ve ne işe yarar? SQL avantajları ve dezavantajları

Görüşlere ters düşmesine rağmen, ilişkisel veri tabanlarını yönetmek için yaygın bir biçimde kullanılan SQL, sadece yazılımcıların değil, herkesin bilmesi gereken bir dil olarak kabul edilir. Bilgisayar ortamında bulunan işlenmemiş bilgilere veri denir. Yani bilgisayara girilen ve depolanan her şey veridir. Bu veriler daha sonra kolaylıkla erişilebilir ve istendiği zaman kullanılabilir hâle gelir. Peki bu sistemde SQL nedir, ne işe yarar?

Bazı temel bilgisayar ve internet kavramlarını hemen hemen herkes duymuştur veya bilir. Bu kavramların bazıları sadece adını bilmek kadar önemsizdir, ancak bazıları son derece kritik öneme sahiptir. SQL (Structured Query Language) bunlardan biridir. SQL, bilinenin aksine bir programlama dili değildir; sadece veritabanlarını yönetmek için özellikle ilişkisel veritabanlarında kullanılan bir sorgu dili olarak tanımlanabilir.

SQL nedir?

İlişkisel veritabanları başta olmak üzere çeşitli türdeki veritabanlarında bulunan veriler, SQL dili kullanılarak etkin bir şekilde yönetilir. SQL komutları aracılığıyla yeni veriler veritabanına eklenir, mevcut veriler güncellenir, kayıtlar silinir ve var olan verilerden özel listeler oluşturulabilir.

Reklam
Reklam

Veritabanı sistemleri geliştikçe verileri yönetmek için ortaya çıkan alternatif çözümler arayışı sonucunda SQL dili doğmuştur. İlk olarak matematiksel bir dizi olarak başlayan SQUARE, daha sonra bu dilin geliştirilmiş versiyonu olan SEQUEL olarak adlandırılmıştır. Bu dillerin evrim geçirerek son hâline gelmesiyle de Türkçe karşılığı Yapılandırılmış Sorgu Dili olarak adlandırılan SQL dili ortaya çıkmıştır. SQL avantajları ve dezavantajları ise şöyledir:

SQL avantajları

  • Programlama becerisi gerektirmez.
  • Hızlıdır.
  • Standartlaştırılmış bir dile sahiptir.

SQL dezavantajları

  • Esnek değildir.
  • Yatay genişlemeyi engelleyen ve sadece dikey genişlemeye izin veren yapısı vardır.
  • Programcıların bir veri tabanı üzerinde tümüyle kontrole sahip olmasına izin verilmez.
  • Şemalar tablolar oluşturulmadan önce tasarlanmak zorundadır.

SQL ne işe yarar?

SQL, aşağıdaki gibi birçok işlemi gerçekleştirmek için kullanılabilir:

Reklam
Reklam
  • Tablolar ve şemaların oluşturulması: SQL kullanıcıları, verileri bir veritabanında depolamak için tablolar ve şemalar oluşturabilir.
  • Veri ekleme: Kullanıcılar, mevcut bir tabloya yeni veri ekleyebilirler.
  • Veri seçimi: Kullanıcılar, bir tablodan verileri seçip sorguda görüntüleyebilirler.
  • Veri güncelleme: Kullanıcılar, mevcut bir tablodaki verileri güncelleyebilirler.
  • Veri silme: Kullanıcılar, mevcut bir tablodaki verileri silebilirler.
  • Karmaşık sorgular: SQL, çoklu tablolar, filtreler ve gruplamalar kullanarak karmaşık sorgular gerçekleştirmeye olanak tanır.

Bu kapsamda en çok sorulan sorulardan biri SQL bilen ne iş yapar sorusudur. SQL yazılım uzmanları, mobil cihazlar ve bilgisayarlarda kullanılan yazılımların geliştirilmesiyle görevlidir. Ayrıca, yazılım tasarlayan ve sistemlerin gelişimine katkıda bulunan SQL yazılım uzmanları, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte çeşitli güncellemeler yapabilirler.

Reklam
Reklam

SQL nasıl kullanılır?

SQL'de işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için belirli komutlar kullanılır. Bu komutlar, sorgu olarak adlandırılır ve sistem tarafından girdi olarak alınarak istenen çıktıyı verir.

SQL sunucusuna iletilen bir sorgu 3 aşamadan geçer. İlk olarak, ayrıştırma adımında (sözdizimi kontrolü), SQL sunucusu sorgunun yapısı ve doğruluğunu kontrol eder. Daha sonra, bağlama adımında, (sorgu anlamını kontrol etme) SQL sunucusu, sorgunun anlamsal doğruluğunu kontrol eder ve veritabanı nesneleriyle eşleştirir. Son olarak, optimizasyon adımında (sorgu yürütme planını oluşturma), SQL sunucusu sorgunun en verimli şekilde çalıştırılabilmesi için bir yürütme planı oluşturur.

SQL öğrenmek ne kadar sürer?

SQL ögrenmek kolay mı sorusuna yanıt vermek gerekirse; herhangi bir insan, online dersler aracılığıyla temel SQL bilgilerini birkaç günde öğrenebilir. Daha kapsamlı konseptleri anlamak için ise birkaç hafta zaman gerekebilir. SQL kodu yazmaya gelince, sadece birkaç ay içinde SQL'de yetenekli hâle gelinebilir.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: