Srebrenica Katliamı'nın 17. Yılı Anısına Sergi

Bergama Belediyesi tarafından dünyanın en büyük soykırımı olarak kabul edilen Srebrenica Katliamı'nın 17. yılı...

Bergama Belediyesi tarafından dünyanın en büyük soykırımı olarak kabul edilen Srebrenica Katliamı'nın 17. yılı anısına bir fotoğraf sergisi açılacak. “Neden, Zaşto, Why?” adlı sergi, Bergama Halk Kütüphanesi Sergi Salonu’nda, saat 17.30’da açılacak. 39 tabloda 70 fotoğraf ve 2 adet objenin yer aldığı sergi, 20 Temmuz tarihine kadar gezilebilecek.

Her yıl birçok ülkede anma törenlerinin düzenlendiğini ve bu vahşi katliamın hiçbir zaman unutulmayacağını hatırlatan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç "Srebrenica’da, bin 300 gün süren ve 300 binden fazla insanın vahşice öldürüldüğü bir katliama şahit olduk. Bu katliamı görmemezlikten gelemeyiz. Söz konusu savaşın ve katliamın izleri, bugün bile hala tazeliğini koruyor. Nerede olursa olsun, savaş savunulamaz. Biz savaş istemiyoruz. İşte Lübnan’da, Mısır'da, Suriye'de, Libya'da yaşananları görüyoruz. Bu sergi ile dünyaya Bergama’dan barış mesajları vermeyi hedefliyoruz. Bu sergi ile Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi; ‘Yurtta Barış Dünyada Barış’ istediğimizi bir kez daha tekrarlayacağız. Biliyoruz ki, dini, dili, ırkı ne olursa olsun insan öldürmek bir insanlık ayıbıdır ve her nerede olursa olsun, savaşı savunmak bir insanlık suçudur" dedi.

Reklam
Reklam

Katliamı fotoğraflarına yansıtan ve sergiyi projelendiren gazeteci Vecdi Altay da yakın tarihimizin en büyük katliamı olarak nitelendirdiği soykırımın üzerinden 17 yıl geçmesine rağmen anılarda tazeliğini koruduğunu söyledi. Altay, bu tarihin, insanlığın insan olma imtihanını kaybettiği tarih olarak kitaplarda yer alacağına değinerek şöyle konuştu: “ Bu tarih, insan hakları ve küresel barışçı kuruluşların maskelerinin düştüğü tarihtir. Ve bu tarih, BM, AB ve daha birçok kuruluşun bittiği tarihtir. Bin 300 gün süren savaş sonrası ortaya çıkan gerçekse, binlerce insanın artık hayatta olmadığıdır. Bu tablo, tam anlamı ile sözün bittiği yerdir. İnsanlık ve dünya ülkeleri ne yazık ki sınıfta kalmıştır. İşte ortaya çıkan bu vahşetin unutulmaması adına bu sergiyi, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’in verdiği destekle açıyoruz” .

Serginin proje uygulaması ve fotoğrafları Vecdi Altay’a ait. Fotoğraf editörü ise, Ekin Belce Altay. Koordinasyonu Bergama Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından yapılan serginin müzik ve efektini Misket Dikmen ile Ufuk Algan, görsel yönetmenliğini ise Hakan Aktaş yaptı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: