Srebrenista Anmalarına İzmir Damgası

İnsanlık dramının yaşandığı katliamın 17’inci yılı nedeniyle düzenlenen etkinliklere katılan İzmir heyeti, Srebrenitsa anmalarına damgasını...

İnsanlık dramının yaşandığı katliamın 17’inci yılı nedeniyle düzenlenen etkinliklere katılan İzmir heyeti, Srebrenitsa anmalarına damgasını vurdu.

Avrupa'nın, en büyük trajedilerinden olan ve 8 bin 372 kişinin katledildiği Srebrenitsa Soykırımı, 17’nci yılında hüzünlü bir törenle anılıyor. Türkiye’den de Boşnak dostları yalnız bırakmamak için 10 binlerce insan törene akın etti. Potoçari’deki şehitlikte toplanan 10 binler, 11 Temmuz 1995 günü katledilen Boşnaklar için gözyaşı döktü. Uçsuz bucaksız mezar taşlarının olduğu Potoçari’deki anıt mezarlıkta Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan Boşnak dostlarını yalnız bırakmadı.

Reklam
Reklam

Konak Belediyesi ve İzmirli Boşnaklar Derneği’nin bir ay önce başlattığı “Srebrenitsa’ya bir mektup da sizden” kampanyası ile toplanan 5 bin mektup Srebnitsalı annelere moral kaynağı oldu. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan ile birlikte Srebrenitsa’da yapılacak anma etkinliklerine giden 50 Boşnak ve dünyanın çeşitli ülkelerinden binlerce insan bir kez daha gözyaşına boğuldu, katliamı lanetledi. Türkiye’den Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın da katıldığı anma etkinliklerinde dünyanın pek çok ülkesinden devlet ve hükümet başkanları da yer aldı.

Sabahın erken saatlerinden itibaren olayın yaşandığı kente gelen insanlar böyle bir dramın bir daha yaşanmaması için dua etti. Resmi heyetle birlikte törenlere katılan Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan ve İzmir Boşnak Derneği üyeleri İzmir’den getirdikleri beş bin hüzün, dostluk ve dayanışma dolu mektupları Srebrenitsalı annelere teslim etti. Yüz binlerce kişinin katıldığı anma töreninde İzmir heyeti pankartlarla anma alanında yürürken toplanan çok sayıda insan tarafından dakikalarca alkışlandı. Çok sayıda Boşnak girişimleri nedeniyle Başkan Tartan’a teşekkür etti ve “Yanımızda bulundunuz; sağ olun var olun” diye sevgi gösterisinde bulundu.

Reklam
Reklam

Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Bakir İzzetbegoviç ile bir araya gelen Başkan Tartan, sevgi ve dayanışmayı paylaştı. İzzetbegoviç, Başkan Tartan kanalıyla Türkiye’nin gösterdiği yakınlığa teşekkür ederek, “Dostluğunuzu hissetmek çok güzel, Türkiye’ye kucak dolusu sevgi ve selamları gönderiyorum. Bu desteği görmek beni ve vatandaşlarımızı çok mutlu etti” dedi.

Öte yandan son olarak toplu mezarlarda bulunan 520 kişinin cenazesinin tören alanına gelmesiyle birlikte duygusal anlar yaşandı gözyaşı sel oldu. Toplu olarak cenaze namazı kılındı.

SREBRENİTSA KATLİAMI

Srebrenitsa, Bosna'daki savaşta 11 Temmuz 1995 günü Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birlikleri tarafından işgal edildi. İşgalin ardından Hollandalı askerlere yardım için sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edildi. 8 bin 372 Boşnak götürüldükleri fabrikalarda vahşice katledildi. Katledilen Boşnaklar toplu mezarlara gömüldü.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz