SSK primi işveren payında 5 puanlık indirim Eylül'de

ANKARA (ANKA)- Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, istihdam paketinde öngörülen, SSK primi işveren payında 5 puanlık indirimin Eylül ayında uygulanmaya başlayacağını belirterek, Türk Ticaret Kanun'un da önümüzdeki ay içinde çıkacağını ifade etti.

Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) Bölgesel Rekabet Edilebilirlik Toplantısına katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, sanayi envanteri ve stratejisi ile ilgili çalışmaların başladığını anımsatarak, Türkiye'nin neresinde, ne kadar sanayi tesisi olduğunun öğrenileceğini ifade etti. Sanayi envanterinin yıl sonuna kadar bitirileceğinin altını çizen Çağlayan, daha sonra da teşvik sistemini ele alacaklarını belirtti. Mevcut teşvik sisteminin istenilen katkıyı sağlamadığını dile getiren Çağlayan, iller arasında haksız rekabetin oluştuğunu vurguladı. Çağlayan, yapacakları çalışma ile teşviğin bölgesel, sektörel ve proje bazlı olmak üzere üç şekilde verileceğine işaret etti.

Reklam
Reklam

-TÜRK TİCARET KANUNU BİR AY İÇERİSİNDE ÇIKACAK-

Türk Ticaret Kanun'un da önümüzdeki bir ay içerisinde çıkacağını ifade eden Çağlayan, yapılan değişiklikle tek ortakla anonim şirketi ve limited şirketi kurulabileceğini kaydetti. Bakanlar Kurulu'nda görüşülen istihdam paketi ile idari, yasal ve mali yüklerin kaldırılacağına dikkat çeken Çağlayan, zorunlu istihdamın da kaldırıldığını kaydetti. Çağlayan, firmaların doktor ve iş güvenliği ile ilgili hizmet alımı yapabileceğini dile getirerek, 5 puanlık SSK işveren indiriminin de Eylül ayından itibaren uygulanmaya başlayacağını vurguladı.

-BÖLGESEL REKABETİN ARTIRILMASI İÇİN 186.9 MİLYON EURO KULLANDIRILACAK-

IPA Fonu ile ilgili bilgi de veren Çağlayan, fondan KOBİ, tüccar ve esnafın yararlanabileceğini söyledi. Fonun farklı kamu kurumları tarafından yürütüldüğünü kaydeden Çağlayan, Bölgesel Rekabet Edilebilirlik bileşenini ise Sanayi Bakanlığı'nın yürüteceğini söyledi. Üç yıllık operasyonel program hazırladıklarını belirten Çağlayan, mali işbirliğin 2013 yılına kadar süreceğini kaydetti. 2007-2009 yılları arasında 140.2 milyon eurosu AB bütçesi, 46.7 milyon eurosu ulusal kaynak olmak üzere toplam 186.9 milyon euro kullandırılacağını vurgulayan Çağlayan, şöyle konuştu;

Reklam
Reklam

"Bu bütçe AB'nin belirlediği kriter çerçevesinde, kişi başı milli geliri yüzde 75'in altında kalan düzey 2 bölgelerinde kullandırılacak. Bu kapsama Orta Anadolu, Orta ve Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde bulunan 43 il giriyor. AB, yardımı Sanayi Bakanlığı'nın çıkacağı proje teklif çağrıları ile kullandırılacak. Programda, iş ortamının iyileştirilmesi, işletme kapasitelerinin artırılması ve girişimciliğin teşvik edilmesi önceliğimiz olacak."

-"AB SÜRECİ SİYASİ OLAYLARIN GÖLGESİNDE KALMAMALI"-

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin AB katılım sürecinin, ekonomik dönüşümün referans kaynağı olduğunu belirterek, AB müktesebatına uyumun ise, iş dünyası için bir intibak süreci olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Bu intibakta sağlanan başarı, global piyasalara girişte, girişimcilerimizin eline altın bir anahtar veriyor. İntibak sürecinde sağlayacağımız başarı, bizi aynı zamanda küresel piyasada da rekabetçi hale getirecek" dedi.

Reklam
Reklam

İntibak süreci maliyetinin kısmen de olsa AB kaynaklarından finanse edildiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, AB ile diğer konularda olduğu gibi, mali işbirliğinde de gecikmeler yaşandığını dile getirdi. Hisarcıkıloğlu, fonların kullanım kapasitesinin artırılması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye için AB katılım sürecinin çok önemli olduğunu belirten Çağlayan, sürecin, günlük siyasi olayların gölgesinde kalmaması gerektiğine dikkat çekti.