SSK'da incelemeler sürüyor

ANKARA (İHA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, SSK'nın fahiş fiyatla ilaç almasıyla ilgili olarak üç müfettiş görevlendirdiğini ve incelemelerin devam ettiğini söyledi.

Düzenlediği basın toplantısında, SSK'nın ilaç alım politikası ile ilgili bilgi veren Başesgioğlu, kurumun kamu ihale yasasından önce ilaç üretici firmaları ile pazarlık yöntemi ile diğer sosyal güvenlik kuruluşlarına göre yüzde 30 daha avantajlı ilaç aldığını ancak kamu ihale yasasından sonra Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği fiyat üzerinden ihaleye çıkıldığını hatırlattı. Başesgioğlu, kanser tedavisinde ve diyalize giren hastalarda kullanılan Neo Recorman adlı ilacın ise piyasada başka alternatifi olmadığı için ihale sürecinde fiyatın Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği fiyat üzerinden yapıldığını vurguladı. Başesgioğlu ilacın 2000 yılında 3 bin 800 kutu, 2001 yılında 10 bin, 2002 yılında 15 bin 2003 yılında ise 9 bin kutu ihalesinin yapıldığını belirterek, Sağlık Bakanlığı'nın ilacı 230 milyon 945 bin liraya ihale ettiğini kaydetti. SSK'nın Ocak 2004 yılında toplam ilaç alımının 11 bin 700 kutu olduğuna dikkat çeken Başesgioğlu, Emekli Sandığı'nın ilaçlara 341 milyon lira öderken, SSK'nın 204 milyon lira ödediğini hatırlattı.

Reklam
Reklam

Başesgioğlu, "Türkiye'de ilaç fiyatları Sağlık Bakanlığı tarafından belirleniyor ve Kamu İhale Kurumu tarafından ihaleye çıkarılıyor. Söz konusu ilaçta da Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği fiyat baz alındı. İlacın alternatif olmadığı için fiyatında da herhangi bir düşüş yaşanmadı. Bu durumda bile SSK diğer Sosyal Güvenlik Kuruluşlarından avantajlıdır" diye konuştu. İlaç alımları ile ilgili sorununun, aynı ilacın bir ecza deposuna 88 milyon, Başkent Üniversitesi Hastanesi'ne 173 milyon, SSK'ya ise 230 milyon liraya satılmasından kaynaklandığının altını çizen Başesgioğlu, konuyla ilgili İstanbul Başsavcılığı'nın inceleme başlattığını belirtti. Başesgioğlu, konuyla ilgili sıkıntının sadece SSK'yı ilgilendirmediği, Gümrük İdaresi ve Sağlık Bakanlığı'nı da ilgilendirdiği için incelemenin Başbakanlık Teftiş Kurulu müfettişleri tarafından yapılmasını istedi. Kamu İhale Yasası yürürlüğe girmeden önce SSK'nın daha ucuza ilaç aldığını vurgulayan Başesgioğlu, Maliye Bakanlığı'nın Kamu İhale Yasası'nın ilaç alımları ile ilgili kısmını piyasa koşullarına daha uygun ve esnek hale getirilmesi talep eden Başesgioğlu, ilaç fiyatlarının belirlenmesi ile ilgili komisyonda Sağlık Bakanlığının yanında ilacı alan kurumunda etkin olması gerektiğini kaydetti. Başesgioğlu ayrıca, daha önce SSK bünyesinde kurulan İlaç Bilgi Bankası'nın verilerinin güçlendirilerek tüm Türkiye'de kullanılır hale getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Reklam
Reklam

Konun adli yargıya intikal ettiğini hatırlatan Başesgioğlu, sürecin tamamlanmasının ardından kurumun herhangi bir maddi zararı olması durumunda tazminat davası açacaklarını kaydetti. Basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Başesgioğlu, SSK'nın her durumunda ilaç temininde diğer kamu kurumlarına göre avantajlı olduğunu ancak alternatifi olmayan ilaçlarla ilgili bu tür sıkıntıların yaşandığını belirtti. İhale sürecinin SSK'ya pazarlık süreci vermediğini kaydeden Başesgioğlu, depoların ilaç alımından kaynaklı kar marjının da ihale yasasından kaynaklandığına dikkat çekti. Başesgioğlu, "Biz Kamu İhale Yasası'ndan genel olarak memnunuz, ancak alternatifi olmayan ilaçlarla ilgili esneklik payımız yok. Yasa'da bir değişiklik yapılarak ilaç alımlarında SSK'ya esneklik payı getirilmesini talep ediyoruz. Ancak bu konuyla ilgili kimsenin endişesi olmasın, kamu kurumlarını zarara uğratmayız. Peşin hükümlü hareket etmemek gerekir zamana ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.