SSK'lı hastaların çilesi bitmek bilmiyor

TOKAT (İHA) - Yıllardır serbest eczanelerden ilaç alabilmek için bekleyen SSK'lıların ilaç çilesi, Bakanlar Kurulu'nda onaylanarak yürürlüğe giren İlaç Kararnamesi'nin henüz hayata girmemesi nedeniyle halen devam ediyor.

SSK Tokat Hastanesi'ne ilaç almak için gelen vatandaşlar uzayıp giden ilaç kuyruğunun yanı sıra bir de fotokopi kuyruğunda saatlerce beklemek zorunda kalırken, reçeteye yazılan ilaçlara karşı değişik isimlerde aynı etkeni taşıyan benzer ilaçların verilmesi ise vatandaşın aklında soru işaretleri bırakıyor.

Reklam
Reklam

Vatandaşların yaşadığı sıkıntılarla ilgili soruları cevaplandıran SSK Tokat Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Enver Gervan, hastane olarak eczanenin fiziki şartlarını düzeltmek için çalışma aşamasında olduklarını belirterek, "Eczanenin yerini hastanenin hemen yan tarafına dışarı kısma taşıyoruz. Bu hastalarımızın fiziki mekan olarak rahatlamasını sağlayacak. Eczanemizin bu hafta sonu yeni mekana taşınmayı düşünüyoruz. Ayrıca içerdeki banko sayısını 4'den 6'ya çıkarmayı planlıyoruz" dedi.

SSK'lı hastaların reçeteye yazılan isimlerdeki ilaçları alamama konusuna açıklık getiren Dr. Gervan, Tamamen SSK Genel Müdürlüğü'nün aldığı kurallar çerçevesinde hareket ettiklerini hatırlatarak, "Burada doktorun yazdığı ilacı içerik olarak, yani etken olarak Sağlık Bakanlığı tarafından da onaylanan aynı muadil ilacı vermek zorundayız. Aynı muadil ilaç yoksa dışardan vermek zorundayız. Belki vatandaşın ucuz ilaç iyi ilaç değil düşüncesi, anlayışı da önemli bu noktada fakat bu konu Sağlık Bakanlığı'nı ve bizim kurumu bağlıyor. Yani biz bu konuda Sağlık Bakanlığı ilaç eşittir, aynı ilaçtır dediği zaman bu bizi bağlıyor. Bunun dışında farklı bir şey uygulama şansımız yok. SSK Genel Müdürlüğü'nün verdiği talimatta verilen yetkide sadece ilacı en ucuzu veya ucuz verenden almak durumunda bırakıyor bizi. Ancak bu şartlarda ilaç almamız sağlanıyor, biz kendi inisiyatifimizi kullanamıyoruz, hekimin yazdığı ilaçlar noktasında, hekimlerin çoğu bir ilaç yazıyorlar o ilacı almak durumunda olamıyoruz. En ucuzu, en uygun fiyatı hangi firma vermişse o firmadan almak durumundayız" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Reçete ve sağlık karnesinin fotokopilerinin istenmesinin tamamen vatandaşın mağduriyetini önlemek amacıyla uygulandığını ifade eden Dr. Gervan, diğer hastanelerde muayene olup, SSK Hastanesi'nden ilaç almak için gelen hastaların reçetesinde yazılı olan ilaçların SSK Eczanesi'nde bulunmadığı zaman tekrar muayene olduğu hastaneye giderek ilaç yazdırması gerektiğini de belirterek, şöyle devam etti:

"Biz vatandaşımızın bu zahmete girmemesi için fotokopi istiyoruz. Bizde olmayan ilaçlar işaretleyerek dışarıdaki eczanelerden bu yöntemle temin etme şansı veriyoruz."