SSK'lı tüp bebek hastaları sıkıntılı

Kayseri (AA)- Erciyes Üniversitesi Tüp Bebek Ünitesi'nde görevli Prof. Dr. Yılmaz Şahin, SKK'lı hastalarda tüp bebek masraflarının resmi kurumlarca karşılanması konusunda bilinçsizlik veya bazı doktorların tavrı nedeniyle hastaların sevk sorunu yaşadığını ileri sürdü.

Şahin, tüp bebek tedavisi masraflarının resmi kurumlarca karşılanması için öncelikle hastanın, tüp bebek tedavisine ihtiyaç duyduğuna dair rapor alması gerektiğini, bu raporu verme yetkisi ise üniversite hastaneleri ve eğitim hastanelerine ait olduğunu söyledi. Yasal düzenlemeye göre, tüp bebek tedavisi alması gerektiğini
raporla belgeleyen hastaların çalıştıkları kurumdan alacakları sevk belgesi ile başkaca bir işleme gerek olmadan, istedikleri tüp bebek merkezinden hizmet alabileceğini kaydeden Şahin, kurumlardaki sevk işlemini yapan kişilerin mevzuatı iyi bilmedikleri için hastayı raporu bulunmasına rağmen sağlık ocağı, devlet hastanesi veya doğumevi hastanesine sevk ettiklerini öne sürdü.

Reklam
Reklam

Bazı doktorların da özellikle SSK'lı hastaları 'tüp bebek gereklidir' raporları olmasına rağmen tüp bebek merkezlerine sevk etmediklerini iddia eden Şahin, "SSK'lı hastalar doğrudan doğumevine doktora gidiyor, doktorlar Sağlık Bakanlığı ve SSK'nın yayınladığı genelgeleri ya bilmiyor veya bildikleri halde hastalara kasıtlı zorluk
çıkarıyorlar. Bu sorunlar nedeniyle, tedavi görmesi gereken hastalar günlerce, hatta aylarca sevk çilesi çekiyorlar" dedi.

Tüp bebek tedavisi gören hastaların ilaç giderlerinin karşılanması konusunda da sorunlar yaşandığını ifade eden Şahin, "Hastalarımıza yazdığımız ilaçlar, komik gerekçelerle resmi kurumlarca ödenmiyor. Tüp bebek tedavisinde bazı durumlarda sorun erkekte olsa bile kadına ilaç kullandırılmak gerekiyor. Bu durumlarda, SSK 'sorun erkekte ise kadın ilaç kullanamaz' diye ilaç ücretini ödemiyor. Bu komik ifadeler resmi evraklarına aynen yazılıyor. Çocuk sahibi olamayan 100 çiftten
yaklaşık 10'unda kısırlığın nedeni bilinemiyor. Böyle çiftlere 'nedeni izah edilemeyen infertilite' diye rapor yazıyoruz, SSK'dan hastaların eline bir kağıda 'nedeni açıklanamayan infertilite diye bir şey olamaz nedenini açıklasınlar' diye yazıp geri gönderiyorlar" diye konuştu.

Reklam
Reklam

İl Sağlık Müdürü Dr. Kadir Çetinkara ise, hastaların sevki konusundaki mevzuatın sağlık çalışanlarınca iyi bilindiğini ve sevk zincirinin sağlıklı şekilde işlediğini, "tüp bebek gerekli" raporu bulunan hastaların sevki konusunda doktorların kötü niyetli olabileceğine inanmadıklarını kaydetti.