SSK'lılar sağlıklı hizmet alamıyor

BURSA (İHA) - Yılbaşından bu tarafa devlet hastanelerinde muayene olmaya başlayan Sosyal Sigortalar Kurumu üyelerinin, ilaç temin etmek için büyük sıkıntı çektikleri, devlet hastenelerinde verilen endoskopik ameliyatlar gibi bazı hizmetlerden de mahrum bırakıldıkları belirtildi.

Türk-İş Bursa Bölge Temsilcisi Mehmet Kanca'nın organize ettiği ve bütün sendika temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) milletvekilleri çalışanların meselelerini dinledi. AK Parti Bursa Milletvekilleri Şerif Birinç, Emin Tutan ve Zafer Hıdıroğlu'nun katıldığı toplantıda konuşan Türk İş Bölge Temsilcisi Mehmet Kanca, her gün devlet hastanelerinde muayene olan yüzlerce sigortalının, ilaçlarını teminde büyük sıkıntı çektiklerini, devlet hastanelerindeki cihazlarla yapılan bazı ameliyatların da, sigortalılara bürokratik anlaşmazlıktan dolayı uygulanmadığını dile getirdi.

Reklam
Reklam

Günde ortalama 500 sigortalının muayene olduğu Bursa Devlet Hastanesi'nden, hastaların ilaç almak için Çekirge'deki SSK Hastanesi'ne gelmek mecburiyetinde bırakıldığını, vardiyalı sistemde akşam muayene olanların ise SSK'da nöbetçi eczacı olmadığından ertesi gün tedaviye başlayabildiğini anlatan Mehmet Kanca, "297 bin aktif sigortalının bulunduğu Bursa'da SSK hastanelerinde halen günümüz tıbbınin önemli bir unsuru haline gelen, endoskapi, tomografi, MR cihazları bulunmuyor. Bu hizmetler trilyonlar ödenerek özel sektörden alınırken, hastalar farklı binalardan bu hizmeti almak için çile çekiyorlar. En modern SSK hastanesi olarak kabul edilen Şevket Yılmaz SSK Hastanesi'nin yoğun bakımında kan gazı ölçer cihaz bulunmuyor. Devlet memurlarının safra kesesi, meniskus gibi ameliyatları endeskopi ile kapalı olarak modern tıbbın gereklerinde yapılırken, sigortalılar bu teknik imkanlardan ve modern tıptan yararlanamıyor. SSK Çekirge Hastanesi kurulduğu 1970 yılında 16 bin sigortalıya 420 yatakla hizmete başlarken, bugün yüzde 1850 sigortalı artışı ile aktif 297 bin sigortalıya 850 yatakla çok sınırlı hizmet verebiliyor. Hekim, hemşire gibi kadro açıkları ise yıllardır giderilemiyor. Mesela kardiyoloji de 2 doktor olduğu için SSK hastanesinde 1 kardiyolog hizmet veremiyor. Hastane içindeki düzenlemeler ise, ancak yaptığı masrafları vergisinden düşen hayırsever işadamlarının katkıları ve dernek gelirleri ile yapılabiliyor. Dernek gelirlerinin durumu da tartışmalı. Dernekten maaş alan personel, yeni çıkan kanunla mecburi bağşılar kesilirse nereden maaş alacaklar belli değil. 222 noksan kadro ile Bursa Bölge Hastanesi hizmet vermeye çalışıyor. Diğer hastanelerde kadrosu geldiği için başka şehirlere tayin edilen doktor ve hemşirelerin yerine personel alınamadı" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türk İş, ayrıca milletvekillerine hastanelerin ihtiyacı olan cihaz ve detaylı kadroların listesini de sundu. Sendikacılar, kalp hastalıkları gibi önemli rahatsızlıklar için uygulanan paket program konusunda İstanbul, Ankara ve İzmir'de tıp fakülteleri ve özel hastanelerle anlaşmalar bulunmasına rağmen Bursa SSK'nın bu konuda sürekli uyuşmazlık göstermesini de eleştirdiler. Sendika temsilcilerinden Kazım Sakarya ise konuşmasında hükümetin hazırladığı kamu reform tasarısının kamuoyunun görüşleri alınmadan hazırlandığını ileri sürdü.

Bursa Milletvekili eski SSK Hastanesi Başhekimi Şerif Birinç ise Bursa'da SSK'nın yatak açığının hat safhada olduğunu bildiklerini belirterek, "İlçelerdeki devlet hastanelerinin yüzde 35 kapasite ile çalıştırılabiliyor. Bunun için bu hastaneler zarar ediyor. Bu hastaneler SSK'lıların hizmetine açılacak. Bazı problemler olsada bunlardan faydalanmalıdırlar. SSK hastaneleri, alet ve cihaz bakımında da noksandır. Kadro eksikliği Bursa SSK Hastaneleri ile alakalı bir sıkıntı olmayıp tüm ülkede böyle bir sıkıntı vardır. Mayıs ayında 16 bin kadro verdik. Ancak norm kadrolarda yanlışlıklar yapıldı. Bu yanlışlığın farkına varıldı, düzeltilmeye çalışılıyor. Burada devletin hantal yapısı karşımıza çıkıyor. Biz de kamu reform tasarısı ile bu hantal yapıyı ortadan kaldırmaya çalışıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam