SSK'nın Hazine'den aldığı pay geriledi

ANKARA (İHA) - Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Genel Başkanı Kazım Ergün, SSK'nın 5 katrilyon liralık açığına karşılık, yarısı kamu kurumlarından olmak üzere yaklaşık 5 katrilyon lira da prim alacağı olduğunu belirterek, "36 milyon insana bir yılda 5 katrilyon lira harcanmış, çok mu?" dedi.

TİED tarafından yaptırılan araştırma, SSK'nın, Hazine'den sosyal güvenliğe yapılan katkı içersindeki payının 1994-2004 döneminde yüzde 42.1'den yüzde 28.1'e gerilediğini ortaya koydu. Buna göre, 1994 yılında 14.5 trilyon lira ile sosyal güvenliğe yapılan toplam katkıdan yüzde 42.1 oranında pay alan SSK'nın, 2004 yılının ilk 10 ayında aldığı kaynağın toplam katkıya oranı yüzde 28.1 seviyesine geriledi. SSK'nın, Hazine'den yapılan katkıdan aldığı payın 2004 sonu itibariyle de yüzde 28.4 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Reklam
Reklam

Söz konusu araştırmaya ilişkin bir yazılı açıklamada bulunan TİED Genel Başkanı Ergün, sosyal güvenlik kuruluşlarının birer ticarethane olarak algılanmaması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye nüfusunun yüzde 85'ini sosyal güvence altında tutan sosyal güvenlik kuruluşlarına yapılan yıllık yardımların 20 katrilyon lirayı bulmadığına dikkati çeken Ergün, iktidara şöyle seslendi:

"Bu para batağa akıyorsa, Türkiye'nin sadece 150 zengin ailesine ödenen 66 katrilyon lira tutarındaki iç borç faizi nereye akıyor. Bize bunun cevabını versinler, ondan sonra SSK'ya ayrılan 5 katrilyon liranın hesabını sorsunlar. 36 milyon insana bir yılda 5 katrilyon lira harcanmış, çok mu? Üstelik SSK'nın bu miktarı karşılayacak imkanı ve hatta daha fazla imkanı da var. SSK'nın neredeyse yarısı kamu kurumlarından olmak üzere, 5 katrilyon liradan fazla prim alacağı vardır. Bunları tahsil etsenize. Yine kayıt dışı istihdam kayıt içine alınamadığı için SSK'nın yıllık 8 katrilyon lira civarında prim kaçamağı var. Samimi iseniz, bu kaçağı önlesenize".

Reklam
Reklam