Türkiye'de 2 bine yakın çocuk kızamık virüsünün neden olduğu SSPe olarak bilinen "Subakut Sklorezan Panensefalit" hastalığının pençesinde. 1995-2002 yılları arasında doğan çocuklarda daha sık rastlanan SSPE hastalığı, Türkiye'de en çok Diyarbakır, Batman, Şanlıurfa ve Mardin'de görülüyor. Sağlık Bakanlığı raporuna göre, 1995-2005 arasında bildirimi yapılmış bin 131 SSPe'li hasta bulunuyor. Diyarbakır'da ise son 3 yılda 70 SSPe'li çocuk hayatını kaybetti. SSPE'ye yakalanan çocuklarda, önce davranış bozukluğu, ardından mental gerileme ve görme bozukluğu oluşuyor. SSPE Derneği'nin verilerine göre ise son 1 yıl içerisinde derneğe kayıtlı 826 çocuktan 155'i hayatını kaybetti.
SSPE Derneği Güngören Şubesi Başkanı Mecit Tokdemir, "SSPE hastalığının tedavisi için bu yıl 3 çalışma yapılacak. 2'sini TÜBİTAK, diğerini de Acıbadem Hastanesi Labcell Kök Hücre Laboratuvarı ve Kordon Kanı Bankası üstlendi. Prof. Dr. Ercüment Ovalı ekibin başındaki isim. Bu çalışma için İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nden deney farelerini araştırma için Hacettepe Üniversitesi'ne götürdük ancak sonuç alamadık. Genetiklerinin uymadığı anlaşıldı. Bunun üzerine ABD'den deneylere uyumlu 12 fare getirildi. 10'u erkek, 2'si dişi fare çiftleştirilecek ve her birine kızamık virüsü verilecek. Kök hücre ile de bu fareler tedavi edilmeye çalışılacak. Olumlu sonuç alınırsa kök hücre tedavisi çocuklarımızda uygulanacak. Bizim için büyük umut" dedi.
SSPE HASTALIĞI
SUBAKUT Sklerozan Panensefalit (SSPE), kızamık mikrobunun yol açtığı bir beyin hastalığıdır. Hastalığa, kızamık geçirildikten sonra beyne yerleşen virüs neden olur. Virüs, hastalığın bitiminden sonraki 10 yıl içinde tekrar aktif hale geçip beyinde büyük tahribata yol açabilir. Kesin tedavisi olmayan virüsün yayılmasını geciktiren ilaçlarla hastalığın seyri yavaşlatılabiliyor.