SSPE hastalığına karşı yeni aşı programı

Ankara (AA)- Sağlık Bakanlığınca yeni uygulamaya konulan aşı takvimiyle ülkede 2010 yılına kadar SSPE'ye (Subakut Sklerozan Panensefalit) neden olan kızamık hastalığının yok edilmesi hedefleniyor.

Sağlık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, kızamık olgularının yaklaşık olarak yüzde 30'unda bir ya da daha fazla ek sağlık sorunu ortaya çıkıyor.

Kızamık hastalığına yakalananların yüzde 16'sında zatürre, yüzde 14'ünde ishal, yüzde 8'inde ensefalit, yüzde 3'ünde menenjit, yüzde 3-6'sında ise ölüm görülüyor.

Reklam
Reklam

Kızamık hastalığı nedeniyle ortaya çıkan SSPE 100 bin kızamık olgusundan 4-11'inde görülürken, enfeksiyonun erken yaşlarda geçirilmesi halinde bu risk 100 bin olguda 18-28'e kadar yükseliyor.

Kızamık ve buna bağlı diğer sağlık sorunlarından korunmanın tek yolunun aşı olduğuna dikkati çeken yetkililer, uygulamaya konulan yeni aşı takvimiyle 2010 yılına kadar SSPE'ye neden olan kızamık hastalığının yok edilmesi, başka ülkelerden gelen virüslerin yerleşmesinin engellenmesi ve bu hastalıktan ölümlerin engellenmesinin hedeflendiğini bildirdi.

Yetkililer, uygulanan program sayesinde 2005 yılı sonunda bin 119, bu yılın 11 aylık döneminde ise 34 kızamık vakası görüldüğünü bildirdiler.