Çocukları SSPE virüsü hastalığına yakalanan Doğubayazıtlı aileler, hastalığın kızamık aşısından kaynaklandığını iddia etti. Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Hastalıkları Ana Bilim Dalı Çocuk Nörolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Banu Anlar, halk arasında aşırı kızamık olarak bilinen SSPE hastalığının sebebinin aşıdan değil kızamık mikrobundan kaynaklandığını söyledi.
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde 10 kişi yakalandığı Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE)karşı mücadele veriyor.Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Hastalıkları Ana Bilim Dalı Çocuk Nörolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Banu Anlar, SSPE hastaları ile bir araya gelerek hastalığın oluş şekli ve kızamık mikrobu hakkında geniş bilgi verdi. Merkezi Van'da bulunan SSPE Hastalıkları Doğu Anadolu Bölgesi Derneği'nin çağrısı üzerine Doğubayazıt Doç. Dr. Yaşar Eryılmaz Devlet Hastanesi İntaniye Servisi'nde hastalarla buluşan Anlar, birçoğu sedyede hayatını sürdüren çocukları muayene etti.
SSPE hastalığının kızamık mikrobunun yaptığı bir beyin iltihabı olduğunu hatırlatan Anlar, bu hastaların çoğunun küçük yaşlarda kızamık mikrobu ile karşı karşıya kalmalarından kaynaklandığını ileri sürdü. Kızamık mikrobu uzun süre beyinde kaldığı için bu tür hastalıkların meydana geldiğini hatırlatan Anlar, "Özellikle küçük yaşlarda kızamık geçirenler yani 2 yaş ve ondan öncesi geçirenlerde bu hastalık olabilir. olur. Kızamık aşısı değil burada bir yanlış anlaşılma olmasın kızamık aşısının SSPE etkisi olduğu şimdiye kadar görülmemiştir. Kızamığın vücuttan temizlenmemesinden kaynaklanır. Dolayısıyla küçük yaşta kızamık geçirmekten olur. Bu işin esası kızamığı önlemek yani aşıyı yaygın olarak uygulatmaktır. Hastalığın kendisi oluştuktan sonra çok köklü yüz güldürücü veya başarı oranı yüksek bir tedavi yöntemimiz yok. En iyi yöntemlerle yüzde 30 hastada hastalığı duraklatabilir ve ilerlemesini önleyebiliyoruz. Tedavisi çok başarılı ve etkin olmadığı için hastalığı önlemek daha önemli. Kızamığın ülkeden hatta dünyadan silinmesi, kızamık aşısının daha yaygın yapılması lazımdır." dedi.
Doğubayazıt’ta SSPE hastalarının çoğunu tanımadığını belirten Anlar şöyle konuştu: "Genel olarak SSPE hastalarının sıkıntıları uzun süreli hareketsiz kalmış, bakımları zorlaşmış nöroloji hastaları olmasından kaynaklanıyor. Daha önceki dönemlerde kızamık aşılanma oranı yüzde 50-40, hatta 20 olan bölgeler var ülkemizde. Oysa kızamığın bir ülkeden silinebilmesi için aşılanma oranı yüzde 90 üzerinde olması gerekir. Bu olmadığı için kızamık salgınları görülmüş son 10 yıl içerisinde ufak salgınlar hele son 5 yılda hemen, hemen hiç salgın olmadığı dolayısı ile bundan sonra olması için aşı oranın yüksek tutulması yüzde 90 oranında çocukların aşılı olması gerekir."
Doğubayazıt'ta 1998 -2002'de kızamık aşısı olan ve yaşları 8-12 arasında değişen birçok çocuk, çeşitli hastanelerde tedavi görüyor. 2002'de çocuğu 5 aylıkken kızamık aşısı yaptıran Reşat Alkan, çocuğuna bayat kızamık aşısı yapıldığını iddia etti. Alkan, "Çocuğa aşı yapıldığına dair belge var elimizde. Aradan 5 yıl geçtikten sonra çocuğumun SSPE hastalığı olduğu ortaya çıktı. Bu çocuğa bayat aşı yapıldığı söyleniyor." dedi. Ahmet Özen isimli vatandaş ise 11 yaşındaki oğlunun 1. sınıfa giderken ani bir baş dönmesi geçirdiğini, doktorların SSPE teşhisi konulduğunu ifade etti.
"İLAÇ ALIMINDA SIKINTI VAR"
Çocukların tedavisinde özellikle ilaç alımı noktasında sıkıtılar yaşandığını savunan Özen, "Bazı ilaçları almada halen sıkıntı yaşıyoruz. Yeşil kart, SSK ve Bağkur bunları karşılamıyor. Bizler bu ilaçların temininde çok zorlanıyoruz. Sadece Doğubayazıt’ta 10 tane SSPE hastası var. Türkiye genelinde ise 7 bin civarında olduğu söyleniyor. Sayın Başbakanımız ebette çok duyarlı bir insan. Somali'deki kardeşlerimize yardım eli uzatılıyor, İnşallah bizimde bu derdimize çare olurlar."
SSPE Hastalıkları Doğu Anadolu Bölgesi Dernek Başkanı Ferit Maniş de hastaların bu hastalığa yakalanmalarının en büyük sebebinin ödnemin Sağlık Bakanlığı'nın yanlış politikaları sonucunda ortaya çıktığını iddia etti.
Maniş, "Aşıların iki dozdan tek doza geçirilmesi aşı bilim kurulunun bu işin ehli olmayan doktorlar tarafından verilmesi gerçekten felaketin öncülüğüdür 1998 yılı ile 2001 tarihleri arasında dönemin Sağlık Bakanı Osman Durmuş zamanında çocuklarımız idam edilmiştir. Ben şahsım yönetimim hasta ve hasta yakınları adına bu hatayı dönemin Sağlık Bakanı Osman Durmuş'ta görüyorum." açıklamasında bulundu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz