SSUK: "Nikotinsiz tütün de öldürür"

İSTANBUL(ANKA)- Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK), sigara içicilerinin tütün ve içinde kanser yapıcı, damar tıkayıcı 4 bin kimyasal maddeyi içmek istedikleri için değil, bu maddelerden biri olan nikotine bağımlı oldukları için sigara içtiklerini açıkladı.
SSUK'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, nikotine bağımlı olan sigara içicileri, içinden nikotin çıkarıldığı takdirde zaten, eksoz gazı, roket yakıtı, radyasyon, amonyak, aseton, siyanür, arsenik içeren bir maddeyi artık tüketmez.

Dokuz Eylül Tıp Fakültesi Sigara Bağımlılığı Uzmanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Kılınç, konuya ilişkin yazılı değerlendirmesinde, nikotinsiz tütünün hala öldürür ve bağımlılığı tedavi etmez olduğunu belirterek şunları kaydetti:
"Nikotinin beyinde reseptörleri (algaç) var. Sigara içicisinin her içişinde ağızdan beyine 3 saniyede ulaşan nikotinin bu reseptörlere yapışır. Nikotinin reseptöre bağlanması ile morfin benzeri "dopamin" maddesi salınır ve bu maddenin verdiği haz sigara içeni bağımlı yapar. Nikotinin bu etkisi morfin ve kokain etkisinden kuvvetli olabilir. Nikotin bağımlılığının tedavisinde beyindeki bu mekanizmayı yok eden ilaçlar başarılı olur. Nikotin içermeyen bir tütün ürününü bağımlı zaten tüketmez, ayrıca böyle bir ürün bağımlılığı da tedavi etmez. Ayrıca tütün ürünlerinin içindeki nikotin çıkarıldığında da diğer bütün zararlı kimyasallar kaldığı için, damar tıkayıcı, felç, kanser, kalp hastalığı ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı yapan ve hala aynı şekilde öldüren bir ürün satılıyor olacaktır. Nikotinsiz tütün hala öldürür ve bağımlılığı tedavi etmez."

Reklam
Reklam

-"SİGARA ENDÜSTRİSİ NİKOTİNİ BİLEREK PAZARLADI"-
Gaziantep Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Osman Elbek ise konuya ilişkin tarafından yapılan yazılı açıklamada, sigara endüstrisinin 1962 yılından beri nikotinin bağımlılık etkisini bildiğini öne sürdü.
Elbek, sigara endüstrisinin mahkemeye yansımış iç yazışmalarında tıp dünyasından önce nikotinin bağımlılık yapıcı etkilerinin bilindiğinin açıkça görüldüğünü belirterek şöyle konuştu:
"Sadece nikotin içeren sigara yaparak müşterilerini tütünün içinde bulunan kimyasal zararlılardan korumayı düşündükleri ama nikotinin bir ilaç gibi değerlendirileceğinden ve FDA kontrolünden korkarak vazgeçtikleri anlaşılmakta. Daha da ileri giderek nikotinin vücuda daha fazla nüfuz etmesi ve bağımlılığın artması için sigaralarına amonyak gibi katkı maddeleri koydukları saptanmıştır. Sigara endüstrisi tütünün zehirlerini yıllardır, bilerek bağımlılık yapıcı nikotin sayesinde satmıştır. Nikotinsiz tütünden sigara yapamazlar".