“Stajyer avukatınız içkiye düşkün mü?”

CHP’li Dibek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e, bir soru önergesi yöneltti.

-CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek’in “fişleme” ile ilgili soru önergesine Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in verdiği yanıt, stajyer avukatların genel olarak ilgi ve başarı derecesi ile meslek ilke ve kurallarına yatkınlığını belirten iki nüsha raporun düzenlendiğini, raporlardan birinin adalet komisyonuna diğerinin barosuna gönderildiğini ortaya koydu.

-Avukatlık Kanununda ve Türkiye Barolar Birliği tarafından çıkarılmış olan Staj Yönetmeliğinde stajyerler hakkında düzenlenecek raporun içeriği veya şekli konusunda bir hüküm bulunmadığına dikkat çeken Adalet Bakanı, “Raporların format ve içeriği adalet komisyonu başkanlıklarınca belirlenmektedir. Bu konuyla ilgili olarak yapılan iş ve işlemlerde Bakanlığımızın herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır” dedi.

Reklam
Reklam

ANKARA (ANKA) - CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek’in stajyer adaylarına memuriyet şeref ve haysiyetini ihlal edecek şekilde “kumara ve içkiye düşkünlüğü var mıdır?” gibi soruların sorulabilmesinin yasal dayanağıyla ilgili soru önergesine yanıt gönderen Adalet Bakanı, bu gibi soruların bakanlık tarafından belirlenmediğini açıkladı.

-“KUMARA VE İÇKİYE DÜŞKÜNLÜĞÜ VAR MIDIR, GİBİ SORULARIN SORULABİLMESİNİN YASAL DAYANAĞI NEDİR?”-

CHP’li Dibek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e, "Hakim ve savcı adayları ile ilgili olan fiş nasıl stajyer avukatlara uyarlanmıştır? Bu uygulamayı kim yapmıştır? Avukatlık Yasası 24. maddesi ortadayken, stajyer adaylarına ‘Memuriyet şeref ve haysiyetini ihlal edecek şekilde kumara ve içkiye düşkünlüğü var mıdır?’ gibi soruların sorulabilmesinin yasal dayanağı nedir?” biçiminde bir soru önergesi yöneltti. Dibek, Adalet Bakanı’na, konu hakkında daha önce 27 Eylül 2010 tarihinde verdiği soru önergesine bugüne kadar neden yanıtlamadığını da sordu.

-FİŞLEME SORUSUNA YANIT-

Reklam
Reklam

Soru önergesine yanıt veren Adalet Bakanı Ergin, 1136 sayılı Avukatlık Kanununun "Staj raporları" başlıklı 24. maddesinde, avukatlık stajının, adalet komisyonunun, baronun ve yanında çalışılan avukatın gözetimi altında yapılacağı; stajyer hakkında, yanında staj gördüğü hâkimler, Cumhuriyet savcıları tarafından staj durumu, meslekî ilgisi ve ahlâkî durumunu belirten bir belge verileceği; yanında staj görülen avukat tarafından, ilk üç ayın sonunda ve ayrıca staj süresinin sonunda da kesin olarak, staj durumunu ve adayın meslekî ilgisi ile ahlâkî durumunu da kapsayan bir raporun verileceğini ifade etti.

-İKİ NÜSHA RAPOR DÜZENLENİYOR-

Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Staj Yönetmeliğinin "Stajın yapılışı" başlıklı 13. maddesini anımsatan Bakan Ergin, “Yönetmeliğin 12. maddesinde belirtilen sürelerin her birinin bitiminde, stajyerin genel olarak ilgi ve başarı derecesi ile meslek ilke ve kurallarına yatkınlığını belirten iki nüsha raporun düzenlenerek, birinin adalet komisyonuna diğerinin barosuna gönderileceği; mahkemelerde yapılan staj sırasında staj kurulunun, yoksa yönetim kurulunun stajı denetleyeceği ve gözeteceği, hükümlerine yer verildiği malûmlarıdır” dedi.

Reklam
Reklam

-“RAPORLARIN FORMAT VE İÇERİĞİ ADALET KOMİSYONU BAŞKANLIKLARINCA BELİRLENMEKTE”-

Avukatlık Kanununda ve Türkiye Barolar Birliği tarafından çıkarılmış olan Staj Yönetmeliğinde stajyerler hakkında düzenlenecek raporun içeriği veya şekli konusunda bir hüküm bulunmadığına dikkat çeken Adalet Bakanı, “Raporların format ve içeriği adalet komisyonu başkanlıklarınca belirlenmektedir. Bu konuyla ilgili olarak yapılan iş ve işlemlerde Bakanlığımızın herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır” dedi.

Anahtar Kelimeler: