Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin iyice gerginleştiği bu günlerde Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in bugün Ankara'ya yaptığı ziyaret dikkat çekti. Steienmeier'in ziyaretini "gerilim" azaltmaya yönelik bir ziyaret olarak değerlendiren El Cezire, Steinmeier için "Türkiye ile ilişkilerin PKK, Gülen örgütü, vize muafiyeti gibi konular üzerinden gergin olduğu ve karşılıklı sert açıklamaların yapıldığı bir dönemde ilişkileri düzeltmek için Ankara'da" dedi.
'MERKEL'İN SERT TONUNU YUMUŞATTIĞI BİR DÖNEMİN ARDINDAN İLİŞKİLER YENİDEN GERİLDİ'
Göç krizi sonrası hızla ivme kazanan Türk-Alman ilişkilerinin 2016'nın ortalarından bu yana Almanya'dan gelen basın özgürlüğü, yargı bağımsızlığı gibi eleştiriler nedeniyle yeniden gerildiğini söyleyen El Cezire, "Göç krizi için AB ile Türkiye'nin Mart ayında yaptığı anlaşmanın mimarlarından olan Merkel, 2015 sonundan 2016 Mayıs ayına kadar beş kez Türkiye'ye gelmişti. Üst düzey ziyaretlerin sıklaştığı, Merkel'in Türkiye'ye karşı 2004'ten bu yana sürdürdüğü sert tonu yumuşattığı bir dönemin ardından ise ilişkiler yeniden gerildi" yorumunu yaptı.
El Cezire haberinde İki ülke arasında sıkıntı yaratan konuların arasında "Ermeni soykırımı" kararı ve buna tepki olarak İncirlik'teki Alman birliğine ziyaretlerin sınırlandırılması ve HDP'li milletvekillerin tutuklanmasını da gösterdi.
'MÜSTAKBEL CUMHURBAŞKANI'
Alman Federal hükümetinin koalisyon ortağı, Başbakan Angela Merkel’in partisi Hristiyan Demokrat Birlik’in (CDU), Sosyal Demokrat Partili (SPD) Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’i, cumhurbaşkanı adayı olarak desteklediği belirtildi. Merkel, Steinmeier’in cumhurbaşkanlığı adaylığını “mantıklı bir karar” sözleriyle değerlendirirken, cumhurbaşkanlığına aday gösterilmesi konusunda uzlaşma sağlanmasının “bu güvenilir olmayan dönemlerde, istikrarın göstergesi olacağını” belirtti. CDU’nun kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin de (CSU) Steinmeier’in adaylığını desteklediği bildiriliyor.
(ANKA) (CN/ORH)