Stente parmakla dokunulması ölümüne yol açabiliyor

İZMİR (ANKA) - Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Akın, girişimsel teknolojinin by pass teknolojisinin üç kat önüne geçtiğini söyledi.

Prof.Dr. Akın İzmir'de, ANKA'ya yaptığı açıklamada, erken gelen kalp ölümlerinin hekimleri yeni teknolojiler aramaya yönelttiğini söyleyerek şöyle konuştu:
" 'By pass mı stent mi?' diye soruyorsunuz. Bu soruya pek çok hastadan alıyoruz. Öncelikle şu iyi bilinmelidir ki, ikisinin arasında mortalite yönünden bir fark yok. Ancak erken gelen ölümler, yeni teknolojiler aramamıza neden oldu. Son çalışmalara kadar py passın, girişimsel teknolojilerden daha iyi olduğunu, sanıyorduk. Sonuçlara baktığımızda birbirine yakın veriler var. 30 günlük komplikasyonlara baktığımızda ilaç kaplı stentli hastalarda yüzde 1 olan komplikasyonlar, by pass cerrahide yüzde 20'lere kadar çıkabilmektedir."

Reklam
Reklam

Sonuçların yeniden değerlendirilmesiyle revaskülarizasyonda, girişimsel teknolojilerin öne geçtiğinin görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Akın, "Hastalar hangi stenti tercih etmeli ki ileride olabilecek sıkıntılar en aza indirilebilsin?" biçimindeki soruyu yanıtlarken, bir stentin hekim tarafından yanlışlıkla parmakla bile tutulmasının ölümlere neden olabildiğini açıkladı. Prof. Dr. Akın şöyle devam etti:

"Stentleri tasarım, uygulama teknikleri ve metal yapılarına göre sınıflandırabiliyoruz. Metal yoğunluğu az yüzeyi kaplı, radyan destekleri ve radyolojik görüntüleri olan stentler hem kalp hastalarına hem de cerrahi ekibe sorun çıkarmayacaktır. Burada ekibin deneyimi ve stent özelliklerinin iyi bilinmesi önemlidir. Ayrıca stentin optimal yerleştirilmesi başarı için önemli faktörlerden biridir. Operasyon sırasında hekimin stente parmakla dokunması bile stenti deforme edebilir, damar komplikasyonlarına sebep olabilir. hatta hasta ölümüne neden olabilmektedir. Daha önce stent takılmış hastaların operasyonunda bu yönden dikkatli olunması gerekiyor."

Reklam
Reklam

-CERRAHİ MÜDÜHALEYE ALTERNATİF-
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Akın, girişimsel müdahalelerin cerrahi müdahalelerin sayıca da önüne geçtiğini belirterek şöyle dedi:
"Böylece cerrahiye alternatif bir sayfa açılmış oldu. Fakat girişimsel teknoloji by pass teknolojisinin üç kat önünde gidiyor. Örneğin güncel bir kılavuzun hazırlanmasında ,77 kardiyolog ve iki cerrah yer almış, kılavuzların hazırlanmasında hep girişimsel kardiyologlar söz sahibi olmuştur. Stentlerin devreye girmesi bir anlamda girişimsel teknolojileri stent girişimleri haline getirmiştir. Bununla birlikte sistemik risk azaldı ama kanama riski ve komplikasyonlar gündeme gelmeye başladı. Anjinanın kontrol altına alınması konusunda by pass cerrahisi önde ve hastalar daha konforlu yaşıyor. Mortalite yönünden baktığımızda, stent kullanılmayan olgularla pek farkı yok. Ancak tekrar revaskilasyon oranları daha yüksek, bu arada stentlerin ise uygulama sonrasında yabancı cisim gibi davranabildiklerini görebiliyoruz. Ancak by pass dan önce yapılan girişimsel tekniklerde hastane içi ölüm mortalite ve majörkardiyak olaylar azalıyor"

Reklam
Reklam