Stetoskop nasıl yazılır? Stetoskop mu steteskop mu, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Kelimelerin gerek okunuş tarzlarını gerekse yazılış şekillerini doğru bir şekilde öğrenmek oldukça önemlidir. Kelimeleri cümle içerisinde kullanırken yanlış bir biçimde yazdığımızda ciddi mana kaymaları yaşanmaktadır. Bu durumu engellemek için sözcüklerin doğru yazılışlarını güvenilir kaynaklar aracılığıyla öğrenmemiz gerekmektedir. Yazımında sıklıkla yanlışlık yapılan kelimelerden biri stetoskop sözcüğüdür. Peki, stetoskop nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçemiz bünyesinde çok fazla kelime barındırır. Kelime sayısının bu kadar fazla olması bazı sözcüklerin yazımında kafa karışıklığının yaşanmasına neden olabilir. Sözcüklerin yazımıyla alakalı tereddüde düşüldüğünde Türk Dil Kurumunun resmi sitesi olan güncel sözlük sitesinden yararlanılır. Bu site içerisinde sözcüklerin doğru yazılış şekilleri kadar nasıl telaffuz edilebileceği bilgisi de yer alır. Günümüzde yazımı doğru düşünülen ancak sıklıkla yanlış yazılan çok sayıda sözcük mevcuttur.

Stetoskop nasıl yazılır?

Gündelik konuşma dilinde veya yazışmalarda kendimizi ifade ederken birçok farklı sözcük kullanırız. Stetoskop sözcüğü de dilimizde sıklıkla kullanılan sözcükler arasında bulunur. Bu kelime çoğunlukla tıp alanında karşımıza çıkar. Stetoskop yazımı hususunda kafa karışıklığı yaşandığı vakitler en güvenilir kaynak olarak gösterilen TDK sözlüğüne bakılır. Bu sözlük sitesinden kelimelerin doğru yazımıyla birlikte okunuşlarını ve anlamlarını da öğrenmek mümkündür. Bir kelimenin anlamını bilmeden kullanmak doğru değildir. Bu yüzden öncelikli olarak ne manaya geldiğini öğrenmek gerekir. Bu bağlamda stetoskop sözcüğünün anlamı şu şekildedir:

Reklam
Reklam
  • (İsim/Tıp Terimi) Vücut içerisinde meydana gelen sesleri duymak için kullanılan dinleme cihazı.

Stetoskop mu steteskop mu?

Dilimize zaman içerisinde değişime uğrayarak giren çok sayıda sözcük vardır. Stetoskop kelimesi de bu sözcüklerden biridir. Bu kelime dilimize Fransızcadan girmiştir. Fransızca “sthétoscope” kelimesinden dilimize aktarılmıştır. Tıp alanında dinleme cihazı olarak kullanılan aletin adı olarak bilinen bu sözcüğün yazımında çok sık yanlışlık yapılmaktadır. Stetoskop TDK’ye göre her daim “stetoskop” şeklinde yazılması gereken bir sözcüktür. Bu kelimenin yaygın olarak “steteskop” olarak yazılıp çizilmesi, yazım kuralları yönünden doğru değildir. Her ne kadar telaffuz ederken "steteskop" olarak ağzımızdan çıksa da yazarken mutlaka doğru şeklinin kullanılması gerekmektedir. Kelimeleri doğru olarak yazmak cümlelerde yaşanan mana kaymasını önlemektedir. Buna göre stetoskop doğru yazılışı şu şekildedir:

Reklam
Reklam
  • Stetoskop (doğru kullanım)
  • Steteskop (yanlış kullanım)
Anahtar Kelimeler: