STGM: Bizsiz sivil anayasa olmaz

Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM)'nin öncülüğünde biraraya gelen 300 sivil toplum kuruluşu İstanbul, Adana, İzmir,...

Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM)'nin öncülüğünde biraraya gelen 300 sivil toplum kuruluşu İstanbul, Adana, İzmir, Trabzon ve Van'da eşzamanlı basın toplantısı düzenledi. İzmir'de Kaya Prestige Otel'deki toplantıda konuşan STGM Koordinatörü Sezin Öney, "Bizsiz sivil anayasa olmaz." dedi.
Bünyelerinde toplumun her kesiminden dernek bulunduğunu vurgulayan Öney, demokratik Türkiye için çoğulcu, eşitlikçi, özgürlükçü, katılımcı ve ekolojik bir anayasa gerektiğine inandıklarını kaydetti. Sivil toplum kuruluşları olarak Meclis'e çağrıda bulunduklarını belirterek, Türkiye'nin yedi bölgesinde, farklı görüş ve düşüncelere sahip 300'den fazla sivil toplum kuruluşunun katılımıyla "Anayasa Yapım Sürecine Katılım" konulu toplantılar düzenlediklerini, sonuçlarını 2-3 Temmuz 2011 tarihlerinde Ankara'da düzenlenecek Sivil Sesler Festivali'nde açıklayacaklarını söyledi.
Sivil toplum olarak yeni anayasanın hayata geçirilmesine katkıda bulunmak istediklerini vurgulayan Sezin Öney dayanışmacı, uzlaşmacı ve birlikte yaşama kültürünü ortaya koyabilecek bir çalışma yapılmasını istediklerini kaydetti. Sadece hukukçu milletvekillerinin hazırladığı bir anayasa metni olmaması gerektiğinin altını çizen Öney, "Hâlâ darbe anayasası geçerli. Söylediklerimiz aslında Türkiye'nin yüzüne tokat gibi çarpması gereken şeyler. Çok basit olması gereken şeylerin, hâlâ yapılmadığını söylüyoruz. Bizim yaptığımız, bu ortamda belki çok yumuşak kalıyor. Türkiye'de bazı şeylerin sertlikle ve şiddetle yapılabileceğine dair bir yaklaşım var. Sesimizi duyurabilirsek, bunun böyle olmayacağını hiçbir siyasi amaç ve çıkar olmadan ortaya koyabilirsek çok büyük bir çalışma olacağını herkes görecektir." dedi.
Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Av. Taner Kılıç ise, "Sivil toplumun işin içinde olması çok önemli. Bir danışma ve görüş almanın ötesinde, sivil toplum kuruluşları olarak çok aktif bir rol talep ediyoruz. Bunu önemli görüyoruz, çünkü çok iyi bir anayasa olmasının ötesinde bu hazırlanma süreci, anayasayı meşru, güzel ve sivil kılan bir çalışma olmalıdır. Bu metni sivillerin hazırlaması çok önemli. Sivil alandaki her kesimin ve her rengin kendini gördüğü ve haklarının güvence altında olduğunu hissedebildiği bir anayasa ihtiyaç var. Bu noktada uygun mekanizmaların oluşturulması gerekiyor." şeklinde konuştu.
Evka2 Kadın Dayanışma Merkezi (ÇEKEV) Başkanı Kızbes Aydın da, "Türkiye'de ilk defa sivil bir anayasanın yapılması söz konusu. Mevcut 12 Eylül Anayasası cinsiyetci, militarist ve ayrılıkçı özellikler taşıyor. Biz kadın hareketi olarak, 10. ve 90. maddelerin yeniden düzenlenmesini istiyoruz." dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz