STK'lar: Sivas 2 Temmuz Olaylarının Ardındaki Gerçek Failler Ortaya Çıkarılmalı

Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Sivas'ta bulunan 70’i aşkın sivil toplum toplum kuruluşu (STK) adına...

Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Sivas'ta bulunan 70’i aşkın sivil toplum toplum kuruluşu (STK) adına basın açıklaması yaptı. Ürgüp, “Sivas'ta yaşanan 2 Temmuz olaylarının arkasındaki karanlık güçler ile olayın gerçek faillerinin ortaya çıkarılabilmesi için Türkiye'de ilgili ve görevli makamların gereğini yerine getirmesini sabırsızlıkla beklemekteyiz.” dedi.

Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Bilim ve Sanat Merkezi (eski Madımak Oteli) önünde Sivas Ticaret Odası Başkanı Osman Yıldırım, Ziraat Odası Başkanı Durmuş Şeker, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Beşir Köksal, Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatifi Başkanı Yüksel Demirgil ile birlikte açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Sivaslılar olarak 2 Temmuz 1993 tarihinde meydana gelen olayda hayatını kaybeden kardeşlerimizin acısını, samimi olarak yüreklerimizde yaşamakta ve paylaşmaktayız. Bu tarihte meydana gelen elim olay kesinlikle Sivaslıların inisiyatifiyle meydana gelmemiştir. Buna rağmen gelinen süreçte, her 2 Temmuz'da Sivas'ın ve Sivaslıların katliam kelimesi ile birlikte anılması, Sivas'ta ve Sivas dışında yaşayan tüm hemşehrilerimizi mezhebi ve meşrebi ne olursa olsun derinden üzmektedir. Bu nedenle Sivaslılar olarak konuyla ilgili görüş sarf eden kişi ve kuruluşların, haber yapan gazete ve televizyonların 'Sivas' ve 'katliam' kelimelerini yan yana kullanmasını arzu etmiyoruz.”

Reklam
Reklam

Ürgüp, gerçek faillerin ortaya çıkarılabilmesi için olaylarla ilgili adli ve idari soruşturma sürecinin derinleştirilmesi gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: "Geçmişte yaşanan darbelerin ve demokrasi dışı birtakım olayların yargılandığı bir süreçten geçmekteyiz. Bu noktada Sivas'ta yaşanan 2 Temmuz olaylarının arkasındaki karanlık güçler ile olayın gerçek faillerinin ortaya çıkarılabilmesi için Türkiye'de ilgili ve görevli makamların gereğini yerine getirmesini sabırsızlıkla beklemekteyiz.”

“Özellikle hazırlık hareketlerinin günler öncesinden başlamasına ve olayların 'göstere göstere geliyorum' demesine rağmen o dönemde görev yapan ve olayları önlemede ihmali ya da kastı bulunan tüm kamu görevlilerinin hesap vereceği bir yargılama sürecinin başlatılması gerekmektedir.” diyen Ürgüp, “Bu bağlamda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı'na bağlı olan ve son günlerde önemli araştırmalara imza atan Devlet Denetleme Kurulu'nun bu konuyu incelemesini ve inceleme sonucunda ortaya çıkacak bulguları rapor etmesini, konuyla ilgili TBMM nezdinde bir araştırma ve soruşturma komisyonunun oluşturularak faaliyete geçirilmesini, özel yetkili cumhuriyet savcılarının olayları soruşturmasını talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Açıklamanın ardından Ürgüp ve beraberindeki sivil toplum örgütlerinin temsilcileri Bilim ve Sanat Merkezi'ne girerek anı bölümüne karanfil bıraktı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: