Stockholm metrosunda gösteri

STOCKHOLM (İHA) - İsveç'in Stockholm kentindeki metroda çalışan işçiler, can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle dün 1 dakikalığına iş bıraktı. İşçiler, kendilerine yönelik saldırıların engellenmesini istedi.

Stockholm metrosu, şehirdeki birçok kamu kuruluşunun özelleştirilmesine paralel olarak 1999 yılında, "Connex" adlı bir Fransız şirketine satılarak özelleştirildi.
Ardından bilet ve kart ücretleri çok düşük tutularak toplu taşımacılığın özelleştirilmesi kaldırıldı. Ücretler artarken, kalite düştü ve metro trafiğinde gecikme ve benzer aksaklıklardan dolayı halkın tepkisi direkt metro çalışanlarına yöneldi. Metro çalışanlarına ek görevlerin yüklenmesi, çalışanları bunalttı. Bazı işçiler uzun süreli raporlar alırken, bazıları ise bu ağır görevler sonucu işten ayrıldı.

Reklam
Reklam

Çalışanlara yönelik şiddet olayları gün geçtikçe artıyor. Bu saldılara maruz kalanların sayısının 2001 yılında 76 iken, 2002'nin ilk 10 ayında 110 olduğu açıklandı.
Bu tür şiddet olaylarında ölümle yüz yüze gelen işçiler, yetkililerden bu tür şiddet olaylarının önlenmesini istedi. İşçiler, dün saat 12.00'de işi bırakarak, bir dakikalık uyarı eylemi yaptı. Öğlen saat 12.00'de tüm faaliyetlerin durduğu metroda çalışan sürücü ve diğer görevliler peronlara çıkarak, bir dakika kadar kısa bir süre "sessiz" protesto eyleminde bulundu.

Bu arada, yolculara hoparlörler aracığı ile eylemin amacı anlatılırken, saat 13.00 sularında tren istasyonu önünde toplanan metro çalışanları, ellerinde pankartlar taşıyarak, çeşitli sloganlar atıp Stockholm Büyülşehir Belediyesi binasına doğru yürüdü.