LONDRA (İHA) - Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı İngiltere'nin Dışişleri Bakanı Jack Straw, Türkiye'nin AB'ye katılmasının birlik açısından stratejik ve ekonomik anlamda büyük önem taşıdığını söyledi.
İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Londra'da, Kamu Siyaseti Araştırmaları Enstitüsü'nde "Türkiye'nin AB Üyeliği Meselesi" konulu bir konuşma yaptı.
Avrupa'nın ekonomik yönden güçlü olması gerektiğini vurgulayan Straw, "Durağan Avrupa kendini güven içinde hissedemez. Hindistan ve Çin ekonomilerinin gelişmesi karşısında Avrupa ekonomisinin gelişmesi önem kazanıyor" dedi. Straw, yeni üyelerin AB için hep iyi olduğunu belirterek, "AB son 20 yıldır büyüyor ve bundan zarar görmedi. İspanya, Portekiz ve Yunanistan'a bakarsanız, AB'nin bu ülkelere demokrasi, ekonomi ve sosyal anlamda çok şey kattığını görürsünüz. Yine 90'larda AB'ye üye olan komünizmin gölgesinde kalmış ülkelerde de, AB'nin iyileştirici gücünü görürsünüz. AB vatandaşları birleştiriyor. AB, üyelerinin siyasi ve ekonomik reformlar yaparak güçlenmesini, üyelerinde demokrasinin yerleşmesini ve kişisel özgürlüklerin gelişmesini sağlamıştır" şeklinde konuştu.
Türkiye ile sadece müzakerelerin başlayacağını ve üye olmasının yıllar alacağının altını çizen İngiltere Dışişleri Bakanı Straw, şu an üzerinde Türkiye'nin bulunduğu toprakların, yüzyıllarca Avrupa tarihinin bir parçası olduğunu ve Türkiye'nin hala, modern Avrupa'nın oluşmasında etkili olan Yunan, Roma ve Bizans medeniyetlerinin izlerini taşıdığını belirtti. Straw, Roma İmparatorluğunun yıkılmasından sonra İstanbul'un, bin yıl Hıristiyanlığın 2 merkezinden biri olarak kaldığını söyledi. Bu konunun sadece Türkiye'nin geleceği ile değil, aynı zamanda Avrupa'nın geleceği ile de ilgili ve uluslararası toplum için önemli bir konu olduğunu vurgulayan Straw, AB'nin çok kesin çizgilerle kendinden ayrılmış demirperde ülkelerini üyeliğe kabul ettiğini ve herhangi bir problem çıkmadığını söyledi.
BATI VE İSLAM KÜLTÜRÜ BİR ARADA YAŞAYABİLİR
İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, "Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan laik Türkiye'nin birliğe katılmasıyla, modern dünyada Batı ve İslam kültürlerinin bir arada yaşayabileceğini gösterebiliriz" dedi.
"Neden Türkiye, neden şimdi?" sorusunun cevabını "Türkiye'nin stratejik bir çok önemi vardır. Bu konuda birçok örnek verebilirim. Uyuşturucuya karşı verilen savaşı, sınır suçlarını ve uluslararası terörü ele alabiliriz. Enerji meselesini ele alabiliriz. Boğazlar hala, dünyanın enerji ihtiyacını karşılamada kullanılan çok önemli bir rota. Azerbaycan petrolü Türkiye üzerinden taşınıyor. Azerbaycan Türkiye arasındaki boru hattından günde 1 milyon varil petrol geçiyor. Dünya petrolünün yüzde 10'u Türkiye'den geçmekte. Türkiye ekonomisi, AB üyelerinin ekonomilerinden daha hızlı büyüyor. Türkiye ticaretinin yarısını zaten AB ülkeleri ile yapmakta ve aynı zamanda Türkiye, AB ihracatı için büyük ve önemli bir pazar. Tüm bunlar Türkiye'nin AB için önemini göstermektedir" diyerek verdi.
Türkiye'nin, birliğe başarılı bir şekilde katılması ile, bölünmelerin medeniyet farklılığından kaynaklanmadığının görüleceğini ifade eden Straw, "Bölünmeleri, düşmanlıkları, bizi de körleştiren, ortak değerleri ve inançları yok etmek için terörü ve şiddeti kullanan medeniyetsiz ve vahşi azınlığın oluşturduğu anlaşılacaktır. Ve bu katılım, İslam'a saygı duyan demokratik ve laik bir ülkenin Avrupa'da yer alabileceğini kanıtlayacak" şeklinde konuştu.
Straw, Türkiye'nin, İsrail ve Müslüman bir ülke olan Pakistan arasındaki görüşmeleri organize ederek, görüşmelere ev sahipliği yapmasının, Türkiye'nin olumlu faydalarından biri olarak gösterilebileceğini dinleyicilere aktardı.
Konuşmasına, "Avrupa ülkelerinin Hıristiyan miraslarına rağmen AB'de hali hazırda milyonlarca Müslüman var. İngiltere'de 2 milyon Müslüman yaşıyor. Türkiye'nin katılması Avrupa ülkelerinin güvenliği için de büyük bir önem arz ediyor" diyerek devam eden İngiltere Dışişleri Bakanı, üyelik sürecinde Türkiye'de ölüm cezasının kaldırıldığını ve bir çok reformun yapıldığını söyledi ve müzakerelere başlamak için Türkiye'nin, önüne konan şartların yerine getirdiğini tekrarladı.
"Türkiye'nin üyelik süreci Kıbrıs ve Ege Denizi anlaşmazlıklarında da faydalı olacaktır" diyen Straw, "İrlanda ve İngiltere AB'ye girerken egemenlik sorunu vardı, fakat üyelikle birlikte İrlanda, İngiltere'nin bir parçası olduğunu kabul etti. Buna benzer üyelikle birlikte bazı toprak anlaşmazlıklarının çözülmesi kolaylaşır" şeklinde konuştu.