Stresin ilacı spor

Mersin Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu Hemşirelik Bölümü Öğretim Görevlisi Asiye Üzel, stresin ilacının spor olduğunu söyledi.

Mersin'in Erdemli İlçesi'nde, Emniyet Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü'nün katkılarıyla "Stresle Baş Etmenin Yolları" konulu konferans düzenledi. Erdemli Halk Kütüphanesi Konferans Salonu'ndaki konferansa İlçe Emniyet Müdür Vekili Mehmet Faruk Üzel, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Doğru, polis memurları, öğretmenler, dershane yöneticileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Konferansta konuşan Mersin Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu Hemşirelik Bölümü Öğretim Görevlisi Asiye Üzel, günlük yaşamda insandan hiç ayrılmayan stresi yenmenin en güzel yolunun, güne başlarken yapılan en az 15 dakikalık spor olduğunu belirtti. İyi iletişim becerisi kazanmanın da stresle baş etme yöntemlerinden birisi olduğuna işaret eden Üzel, gün bitmeden, sorunun konuşularak çözüme kavuşturulmasının stresi yenmenin ana sebeplerinden olduğunu dile getirdi. Çay, kahve ve kola gibi kafein içeren içeceklerin çok alınmasının da stres hormonlarının salgılanmasına yol açtığını vurgulayan Üzel, "İçtiğimiz içeceklere de dikkat etmeliyiz" dedi.

Reklam
Reklam

Üzel, stresin insan yaşamında önemli bir yere sahip olduğunu ve bundan uzak durulamayacağını ifade ederek, stres ile baş edilememesi halinde kişinin hem fiziksel hem de ruhsal kaynaklarının tükeneceğini kaydetti. Çocuklarda stresin tahmin edilenden çok daha fazla bulunduğuna işaret eden Üzel, çocuklardaki stresin nedenlerini anne-babanın geçimsizliği, şiddet, boşanma ve çocukların birbirleriyle kıyaslanması olarak sıraladı. Stres altında ezilmeden yaşamla baş edilmesi gerektiğini vurgulayan Üzel, "Stres ile baş etmek, stresin bizde yarattığı etkiyi hep olumlu düzeyde tutabilmeyi öğrenmek anlamına gelir" diye konuştu.

"Herşeyi kavga ederek çözen toplum olmayalım" diyen Asiye Üzel, "Kendi dünyamıza bakalım. Nasıl iletişim kurduğumuza bakalım" şeklinde konuştu. Üzel, stresle baş etmenin diğer yöntemleriniyse, "Zamanı iyi kullanmak, olumsuz düşünce biçiminden olumlu düşünce sistemine geçmek, beslenme alışkanlıklarını kontrol etmek, solunumu kontrol altına alabilmek, zihinde canlandırma ve güçlendirme yardımı alma" diye sıraladı.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: