Struma faciasında ölenler anıldı

Yahudi göçmenleri taşıyan ’Struma’ adlı geminin Karadeniz’de Sovyet denizaltısı tarafından batırılmasının neden olduğu facianın 76.

Yahudi göçmenleri taşıyan ’Struma’ adlı geminin Karadeniz’de Sovyet denizaltısı tarafından batırılmasının neden olduğu facianın 76. yıldönümünde hayatını kaybeden 768 Musevi vatandaşı için anma töreni düzenlendi.
2. Dünya Savaşı yıllarında Nazi soykırımından kaçan Yahudi göçmenleri taşıyan ’Struma’ adlı geminin Karadeniz’de Sovyet denizaltısı tarafından batırılışının 76. yıldönümünde İstanbul Valiliği tarafından hayatını kaybeden 768 Musevi vatandaşı için anma töreni düzenlendi.
Sarayburnu limanında düzenlenen törene İstanbul Valisi Vasip Şahin, Türk Yahudi Toplumu Başkanı İzak İbrahimzade, Türk Yahudi Cemiyeti temsilcisi İvo Vedat Molinas ve Türkiye’de yaşayan Musevi cematinden çok sayıda davetli katıldı.
Türk Yahudi Cemiyeti adına konuşma yapan Cemiyet temsilcisi İvo Vedat Molinas, “Cehennemden kaçıp bir umut kırıntısıyla cennete bilet aldıklarını sananların hüzünlü hikayesidir Struma. Eşiyle çocuğuyla sevgilisiyle annesiyle babasıyla Tanrının ona bahşettiği hayata tutunabilmenin son refleksini göstermeye çalışanların kara hikayesidir. Bu bağlamda Struma faciasının her sene anılmasında yolumuzu açan ve büyük destek veren devletimize sayın valimize dışişleri bakanımıza teşekkürü borç biliyoruz. Bir teşekkürü de Struma faciasını romanlarında, makalelerinde konu eden kurbanların anılmasında ve kötülüğün anılmamasında büyük emekleri geçen Türk yazarlarına. Gelin insanlığın selameti adına, saf kötülüğün tekerrürünün engellenmesi adına hiç bir zaman unutma diyelim” dedi.
İstanbul Valisi Vasip Şahin ise yaptığı konuşmada, “Struma gemisi açık denizlerde arızalanıp motorunun İstanbul açıklarında tamamen iflas etmesi üzerine Sarayburnu açıklarında demir atmak zorunda kalır. Denizde mahsur kalan mültecilere 70 gün süren bekleyişleri sırasında Trük Kızılay’ı ve Türk Yahudi Topluluğu imkanları el verdiğince gıda ve sağlık hizmeti sağlanır. Ülkemiz Struma’nın yoluna devam edebilmesi için büyük çaba gösterir ancak 2. Dünya Savaşı şartlarında bu çabalarında diplomatik bir muvaffakıyet sağlayamaz. Ülkemizin tüm çabalarına rağmen gerekli izinlerin gelmemesi üzerine Türk karasularının dışına çıkarılmak zorunda kalan Struma gemisi 24 Şubat 1942 tarihinde Şile açıklarında bir başka devlete ait deniz altı tarafından maalesef torpillenerek batırılmıştır” ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından hayatını kaybedenler için dua edildi. Duanın ardından denize çelenk bırakıldı. Törene katılan vatandaşlar da denize karanfil atarak kaybettikleri yakınlarını andı.
73 yıl önce, 24 Şubat 1942 tarihinde, Köstence limanından kalkan Yahudi göçmenleri taşıyan ’Struma’ gemisi, Karadeniz’de, Şile açıklarında, uluslararası sularda bir Sovyet denizaltısı tarafından torpillenerek batırılmış, bir kişi hariç, mürettebatla birlikte gemide bulunan 103’ü çocuk 768 kişi hayatını kaybetmişti.

Reklam
Reklam